Férje eladta őt. Megszökött és egyedül tette meg a veszélyes utat Izraelig.

A 35 éves Báher Muhammed Gáhár-Fur egy hónappal ezelőtt érkezett Izraelbe, miután megtette a Kurdisztánból a Szentföldre vezető veszélyes utat. Bár dédnagyszülei évtizedekkel ezelőtt Izraelbe vándoroltak, a Szulajmanija városában felnőtt asszony csupán 10 évvel ezelőtt tudta meg, hogy ő voltaképpen zsidó. Mindaddig muszlimként nevelkedett.

A nőt 15 éves korában adták hozzá egy muszlim férfihez. Négy gyermeke van, akik jelenleg 16, 15, 11 és 5 évesek. Kezdetben minden rendben ment a házasságában, ám a férj egyre szélsőségesebb nézeteket vallott, és amikor felesége nem volt hajlandó vele haladni a radikalizálódás útján, a férfi haragra gerjedt, és az erőszak szinte elviselhetetlenné vált az otthonukban. Amikor három hónappal ezelőtt, egy rettenetesen hosszú és erőszakos éjszaka után a férje kijelentette: eladja az asszonyt az ISIS-nek 2200 dollárért, a nő úgy döntött, hogy megszökik. Miután a férfi elment dolgozni, útnak eredt. Gyermekeit nem tudta magával vinni. Bár Törökországba nem léphetnek kurdisztáni polgárok, Gáhár-Furnak, egy illegális szíriai menekültekből álló csapathoz csatlakozva, mégis sikerült bejutnia az országba.

Nem sokkal a Törökországba való érkezése után, csodával határos módon találkozott egy törökországi születésű, izraeli üzletemberrel, Domenzzel, aki szárnyai alá vette a nőt: lakhatást biztosított neki, és felvette a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal. Az ügyben valószínűleg a török kormánnyal való kapcsolatait is felhasználta.

Árje Deri belügyminiszter elrendelte, hogy az asszonyt azonnal vigyék Izraelbe. Nem sokkal az érezése után  találkozott is a belügyminiszterrel, és ő maga mesélte el neki a történetét.

Az asszony jelenleg egy Pátis nevű közösségben él, Izrael déli részén, ahol családtagjai is laknak. A Belügyminisztérium vizsgálja a gyökereit és a papírjait, hogy eldönthessék, kaphat-e állandó letelepedési engedélyt és izraeli állampolgárságot.

„Szó szerint életmentésről van szó” – mondta a belügyminiszter. „A fogvatartottak megmentésének micvája a szó legvalódibb értelmében.”

A kék-fehér izraeli zászlóba burkolózott Gáhár-Fur azt mondta: „Szeretem Izraelt, és szeretnék újra egyesülni a családommal.”

Forrás: Arutz7

Megszakítás