A 38 éves ortodox családanya, Dafna Meir meggyilkolását a nemzetközi média nagy része vagy elhallgatta, vagy relativizálta a bűncselekményt – állítják izraeli médiaelemzők.

Mint arról beszámoltunk, múlt január 17-én, vasárnap este a Hevronhoz közeli Otniel településen késsel leszúrtak egy 38 éves családanyát, Dafna Meirt, a Beer Sheva-i kórház ápolónőjét, aki négy saját és két örökbefogadott gyermekét nevelte otthonukban. Lánya, a 17 éves Renana megrázó visszaemlékezése szerint a támadó ki akarta húzni a kést az asszony testéből, hogy a gyerekekre is rátámadjon, de Dafna nem hagyta. Két napra rá elfogták az elkövetőt, a 15 éves palesztin Morad Bader Abdullah Adaist, akinek az apja úgy nyilatkozott: büszke fiára a tettéért.

A Times of Israel hasábjain a nemzetközi média figyelmét hiányolja az esettel kapcsolatban Joe Hyams, az Izraellel szembeni médiaelfogultságot dokumentáló HonestReporting.com vezetője, aki szerint a palesztin terror megint nem számított hírértékűnek a lapoknak, ha pedig beszámoltak a szörnyű esetről, nem az áldozat izraeliségét, azaz zsidóságát emelték ki, hanem azt, hogy telepes volt.

„Nem láttunk mostanában olyan címet a nemzetközi hírmédiában, hogy »Izraeli anyát halálra késelnek a gyermekei előtt«. Pedig ez a formula adna értelmet a legtöbb nyugati kontextusban családi otthonokba betolakodók által elkövetett gyilkosságok után. Dafna anyaként nem illett a médiasablonba. Elsősorban és mindenekelőtt telepes volt” – írja Hyams.

A szakértő két kifogást tud elképzelni a hír agyonhallgatásának, illetve eltorzításának okaként. Egyrészt az erkölcsi egyenlősítést: mivel Dafna Meir telepes volt, a politikai választóvonal „rossz” oldalán élt, így „megszállóként” számolnia kellett palesztin merényletekkel. Másrészt: nem várhatjuk el minden egyes újabb halálesettől, hogy felkeltse a média érdeklődését. Ez a kifogás viszont azért nem áll meg a szerző szerint, mert amikor a közelmúltban feltehetően zsidók követtek el bűnöket palesztinokkal szemben ugyanebben a térségben, azt gyorsan és alaposan tálalta a média.

Médiafogyasztókként rá kell ébrednünk arra a kényelmetlen igazságra, írja a szerző, hogy a média etikai standardját nem alkalmazzák következetesen, ha a terepen történtek ellentmondanak a hírszerkesztő közösség által elképzelt világlátással. Hyams szerint valójában a két említett kifogás helyett valójában egyetlen oka volt a gyilkosság elbagatellizálásának, az, hogy Dafna cionista volt és zsidó. Ilyenként ugyanis nem tételezik fel róla, hogy olyan tehetetlen, védelemre képtelen volt, mint amilyennek a palesztinokat gondolják.

Az HonestReporting.com egyébként külön is foglalkozott a Dafna Meir-gyilkosságot övező nemzetközi médiaközönnyel, hangsúlyozva, az a tény, hogy az asszony Otniel-ben élt, nem magyarázza és nem igazolja a meggyilkolását. A média értetlenségére példaként hozza fel az írás, hogy amikor a rendőrség embervadászatot indított a tudvalevően palesztin tettes előkerítésére, az International Business Times a sztori címében idézőjelbe rakta a palesztin szót, mintha el akarná kenni a felelősséget (bár az IBT legalább azon kevés lapok közé tartozott, amelyek legalább beszámoltak a szörnyű esetről).

Néhány példa arra, mely média nem számolt be egészen eddig a gyilkosságról: The Wall Street Journal, CNN, NPR (az amerikai civil-közszolgálati rádió), The Times of London, Daily Telegraph, The Guardian. Nem éppen jelentéktelen lapok tehát. A The Independent írt ugyan a gyilkosságról, de csak két mondatban, beleszőve egy, a palesztin közösségek hősies összefogásáról szóló sztoriba. A Reuters sem írt külön hírt, egyszerűen a „legutóbbi incidensként” tárgyalta az esetet egy összefoglalóban. A BBC is az áldozat telepes mivoltát emelte ki címében, azt a benyomást keltve, mintha szinte érthető palesztin reakcióról volna szó.

A médiaelemző műhely ezért felteszi a kérdést: „Mennyire véresnek kell lennie egy palesztin merényletnek ahhoz, hogy kiérdemeljen egy médiabeszámolót? Miért keni el néhány média a palesztin felelősséget gyilkosságok esetén, és miért prezentálják őket állandóan az izraeli rosszindulat áldozataiként? Miért terelik el a figyelmet Dafna Meir otthonának helyével arról, hogy egy izraeli anyát meggyilkoltak a gyermekei előtt?”

 

Munkatársunktól

Kép: Dafne Meir a férjével, Natannal

Megszakítás