Inkább a lelkét építi.

Mordi Hárus, aki Jeruzsálem egyik szigorúan vallásos negyedében, Szánhedrijában lakik, korábban maga is háredi életmódot folytatott. Jelenleg professzionális testépítő, és rendszeresen vesz részt versenyeken. A napokban azonban visszalépett a soron következő megmérettetéstől, mivel az sávuotra, a tóraadás ünnepére esik. A sportoló Facebook-oldalán jelentette be elhatározását:

„Atyám az Égben, ez Érted teszem. Komoly nehézséget okoz nekem, de visszalépek az álmomtól, és nem veszek részt a spanyolországi versenyen. Ennek az az oka, hogy a megmérettetésre szombaton kerül sor, ami után rögtön, a sábát kimenetelekor, sávuot ünnepe következik…”

Hárus így folytatta: „Mindenféle indokokat kezdtem keresni. Úgy terveztem, hogy a verseny helyszínéhez közeli szállodában szállok majd meg, hogy ne kelljen sábátkor autóba ülnöm, és így fizikailag nem kellett volna megszegnem a szombatot annak ellenére, hogy maga a versengés chilul sábát [a szombat megszentségtelenítése]. Ám a verseny dicsősége és csillogása elvakította a szememet… Ami megállított, az sávuot volt. Nem állhatok fent a küzdőtéren a tóraadás alatt, amikor Izrael népe megkapja a Tórát. Köszönöm Neked, Atyám az Égben, hogy felnyitottad a szememet.”. A sportoló hangsúlyozta továbbá: „Bizonyos vagyok abban, hogy az égben kapott fizetségem magas lesz, mert lemondtam valamiről, amit annyira meg akartam tenni, sok év kemény munkája után.” Hárus a rangos sportversenyen való részvételt az egyik nagy álmának nevezte.

A jeruzsálemi Power Gym tulajdonosa, ahol a testépítő edz, a következőket írta Facebook-oldalára: „Mordi Hárus csodálatos csapatunk tagja, és egyben a mi hősünk is. Az egész zsidó nép nagy hőse!”

zsido.com

Forrás: yeshivaworld