Vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek felgyújtották azt a zsinagógát, amelyet a tavaly elrabolt és meggyilkolt három izraeli fiatal emlékére emeltek a bűntett helyszínének közelében, Givát Szorekben. Az elkövetők a közeli arab város, Hálhul felé menekültek, a hadsereg nagy erőkkel keresi őket. A tűzben sok imakönyv és más szent irat megsemmisült. Az épület vallási funkcióján kívül közösségi térként is működött, ifjúsági csoportok gyakran tartottak benne összejöveteleket. „Biztos vagyok benne, hogy Gus Ecion kristályéjszakát és holokausztot átélt alapítói soha nem gondolták volna, hogy Izraelben is elégetett könyvekkel lesznek kénytelenek szembesülni. Izrael kormányának kötelessége megfékezni az arab terrort, a nemzetközi közvéleménytől pedig elvárjuk, hogy elítélje ezt a megdöbbentően barbár bűntettet” – nyilatkozta David Perl, a Gus Ecion-i önkormányzat vezetője.

A Givát Szorek-i tűz martalékává vált könyvek
A Givát Szorek-i tűz martalékává vált könyvek
Suli Muálem parlamenti képviselő szerint az arab városok közelében fekvő zsidó települések zsinagógái elleni támadások egyáltalán nem ritkák. Szokatlan módon egy magas rangú muszlim vallási tisztviselő, Muhamad Kauján Abu Ali sejk is elítélte a támadást. „A magam és a többi imám nevében elítélem ezt a tettet, és remélem, hogy soha többet nem történik ilyen tragédia semmilyen szent helyen. Bízom benne, hogy az elkövetőket elfogják, és a törvény szigora lesújt rájuk” – jelentette ki a sejk.

Botrány a Kneszetben: arab képviselők a gyilkosok pártján

Hatalmas felzúdulást keltett, hogy a Kneszetben 13 hellyel rendelkező, a különböző arab frakciókat és a kommunistákat összefogó Egyesült Lista néhány képviselője részvétlátogatást tett olyan terroristák családjainál, akiket az izraeli biztonsági erők lőttek le a támadást követően. A látogatás során néma főhajtással adóztak a gyilkosok emlékének, akiket „hős mártíroknak” neveztek. Az eset után Netánjáhu miniszterelnök és Juli Edelstein házelnök is ígéretet tett arra, hogy megtalálják a jogi lehetőséget a három képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére és jogi felelősségre vonására.

Ávigdor Lieberman egykori külügyminiszter szerint „nem kell több bizonyíték, hogy belássuk, az Egyesült Lista, és különösen az abban helyet foglaló Bálád frakció tagjai valójában a terrorcsoportokat képviselik a Kneszetben”. Náftáli Benet oktatásügyi miniszter az arab szavazókat szólította meg felhívásában: „Az arab közösséghez szólok: Ti ennél sokkal jobbak vagytok! Ítéljétek el őket! Határolódjatok el tőlük! Nem lesz egység közöttünk, ha a közösség képviselői a gyilkosainkkal találkoznak.”

 A jeruzsálemi Óváros egyik bejárata, a Sáár Schem (Damaszkuszi kapu), rendszeres támadások helyszíne

A jeruzsálemi Óváros egyik bejárata, a Sáár Schem (Damaszkuszi kapu), rendszeres támadások helyszíne
 „Hősök és példaképek”

Rámle város buszpályaudvarán két 13 éves arab iskolás lány támadt késekkel egy biztonsági őrre, akit kézen és lábon szúrtak. Egy katona és egy civil ártalmatlanította őket. A rendőrségi kihallgatáson a lányok elmondták, hogy „zsidókat akartak ölni”. Feltehetően ők is a Palesztin Hatóság uszító tévéműsorainak hatására döntöttek a támadás mellett.

Mint arról beszámoltunk, szerdán három arab fiatal támadt géppisztollyal, késekkel és robbanószerekkel a jeruzsálemi óváros kapuit őrző határrendészkere, s meggyilkolták a 19 éves Hádár Kohént. A fiatal lány halála előtt még végzett az egyik terroristával, ezzel megmentette társa életét. A Mahmud Ábász vezette Fátáh mozgalom, melyet a nyugati világ Izrael békepartnerének tart, „hősként és példaképként” emlékezett meg a terroristákról. Az egyik elkövető apja a következő nyilatkozatot tette: „Örömmel fogadtuk a hírt. Fiunkat Allah választotta ki a nép soraiból, hogy mártírrá váljon. Dicsérjük Allahot!”

Dafna Meir utolsó tanácsai

A két hete meggyilkolt Dafna Meir férje, Nátán a Facebookon osztotta meg felesége személyiségfejlesztő javaslatait, melyeket Dafna írt saját magának.  A levelet a férje fedezte fel elveszített felesége táskájában.

A jegyzet nehéz helyzetekben alkalmazható technikákat tartalmaz, például azt, hogy dühkitörés helyett írjuk le az érzelmeinket egy papírra. Az is szerepel a listán, hogy jobb kilépni a vitákból, és ezt mondani: „Elnézést kérek. Sajnálom. Elgondolkozom a szavaidon.”

„Nehéz helyzetben ne védekezz, maradj csöndben, ne kérj bocsánatot a szituáció közepén, ne igazold magad”- írta. Hangsúlyozta azt is, hogy milyen fontos szerepe van annak, hogy az ember ne tehetetlenséget, hanem magabiztosságot sugározzon, és tisztában legyen az átmeneti, illetve az ’itt és most’ közötti különbséggel.

„Mosolyogj! Kérdezd meg, hogy vannak! Legyél egyszerre udvarias és magabiztos. Nem hagyhatom, hogy a helyzet kormányozzon. Én vagyok a főnök” – írja a másokkal való érintkezésről. Hozzáteszi, hogy ha a beszélgetés rossz irányt vesz, akkor jobb a közepén megállni, megkérni a másik felet, hogy tartsanak szünetet, és akkor folytatni, amikor mindkét fél nyugodtabb.

Együttérzés

Szombat délután a Beer Sevához közeli beduin város, Ráhát piacán késeltek meg egy 65 éves zsidó asszonyt. A nyakon szúrt nőt közepesen súlyos állapotban szállították kórházba. Támadója elmenekült, de hamarosan elfogták. A város polgármestere elítélte a merényletet, és hangsúlyozta, hogy a tettes nem a város lakója. A ráháti beduinok küldöttséget menesztettek a kórházba, hogy kifejezzék együttérzésüket a támadás áldozatával.

675 ezer forint az izraeli átlagbér

A nehéz biztonsági helyzet ellenére a gazdaságra a stabilitás jellemző. Az izraeli átlagbérek kis mértékben emelkedtek. A munkaerőpiacon aktív 3.38 millió ember bruttó átlagkeresete 9 385 sékel (675 000 Ft) volt 2015. utolsó negyedévében. A munkavállalók egyharmada ennél többet, kétharmada pedig kevesebbet visz haza a hó végén. A gazdagok és szegények közötti szakadék továbbra is jelentős maradt.

Izraeli sékel
Izraeli sékel
A Merec húzását még a párt szavazói is szégyellik

Vihart kavar egy Ráánáná-i étterem esete, miután tulajdonosa úgy döntött, hogy a jövőben kóser ételeket kínálnak és zárva tartanak szombatonként. A baloldali Merec párt önkormányzati képviselői kampányt indítottak a vendéglátóhely ellen, és bojkottra szólították fel a város lakosait. „Felszólítok mindenkit, hogy csak olyan éttermekbe látogasson a hét folyamán, amelyek nyitva tartanak szombaton is” – írta Facebook oldalára Idit Diamant képviselő.

A párt számos szimpatizánsa azonban felháborodottan utasította vissza a kezdeményezést. „Azt hittem, a Merec már túl van azon a korszakán, amikor gyűlölettel érzett a vallásos emberek iránt” – írta egyik támogatójuk. „Azért bojkottáljak egy éttermet, mert az kóser? Mint Merec-szavazó szégyellem magam” – kommentált valaki. Az étterem tulajdonosa meleg szavakkal köszönte meg Idit Diamantnak az ingyenes reklámot: „Kedves Idit, köszönjük, hogy megspórolta nekünk a reklámköltségeket! Köszönjük mindenkinek a támogatást, szeretettel várunk titeket az étteremben!”

Megszakítás