Egy Amerikában élő, lubavicsi chászid lány olyat mondhat el magáról, amit rajta kívül kevesen: megmentette egy repülő utasait.

A lány nevében apja, Kalman Winefeld, Crown Heights-i rabbi nyilatkozott. Elmondta, hogy lánya Izraelben töltötte peszách ünnepét, és hazafelé indult Tel-Avivból, a TransAero légitársaság járatával. Az ablaknál kapott helyet, és indulás előtt furcsa zajt hallott a gép szárnya felől. Először szomszédaival osztotta meg aggodalmát, majd a személyzettel is, de mindenki kinevette őt. Ekkor felállt, és azt mondta, hogy ő nem utazik ezzel a járattal, amíg nem ellenőrzik a problémát. A repülő személyzete igen dühös lett, kiabáltak a lánnyal, és fenyegették őt, de végül beadták a derekukat, és megkezdték az ellenőrzést. Kezdetben 45 perc késésre számítottak, majd végül két teljes óra várakozás után leszállították az utasokat, és újabb három órával később mindenkit haza is küldtek azzal, hogy a probléma olyan súlyos, hogy egy másik repülővel tudnak csak utazni, ami másnap indul el. Ezután az utasok közül sokan, olyanok is, akik korábban dühösek voltak a késlekedésért, megköszönték a lánynak az éberségét és a kitartását.

Közismert, hogy a lubávicsi Rebbének, Menachem Mendel Schneerson rabbinak különleges megérzései voltak. Egy hasonló eset történt meg vele is 1968. július 23-án, amikor találkozott Ariel Saron dandártábornokkal, későbbi miniszterelnökkel. A találkozó alatt Saron folyton az óráját nézte, félt, hogy lekési a repülőgépét. A Rebbe azonban azt javasolta neki, hogy maradjon egy kicsit hosszabban nála, és inkább egy másik járattal utazzon. Saron végül beleegyezett. Azon az estén a Palesztinai Népi Felszabadítási Front emberei elrabolták, és Algériába térítették azt az El-Al gépet, amellyel Saron utazott volna. Utasait öt héttel később engedték sértetlenül szabadon. Az utasok szerint a géprablók egy fontos személyt kerestek, és magukon kívül voltak, amikor kiderült, hogy az illető nincs a fedélzeten. Később kiderült, hogy az egész műveletet Ariel Saron elrablása érdekében hajtották végre, ő viszont a Rebbének köszönhetően megmenekült.

És a tanulság: merjünk bátran szót emelni, ha a hatodik érzékünk azt súgja, hogy valami probléma van. Merjünk kiállni az igazunkért minden körülmények között.

 

Steiner Zsófia

 

Megszakítás