A rendőrség még gondolkozik azon, hogy a “pusztítsd el az átkozott zsidókat” felszólítás gyűlöletbeszédnek minősül-e.

Muhammad bin Musa al-Nasr már tavaly decemberben is antiszemita beszédet tartott a montreáli Dar al-Arqam mecsetben, amelyben a zsidókat “az emberiség leggonoszabb teremtményeinek” és “emberi démonoknak”  nevezte. A mecset már tucatszor adott lehetőséget az imámnak, hogy beszédet tartson a közösség előtt. Al Nasr Jordániában él, az ammani Al-Ahliyya egyetemen oktat és a radikális, szalafista mozgalom híve.

A B’nai Brith zsidó érdekvédelmi szervezet kanadai csoportja feljelentést tett az ügyben. “Ez erőszakra uszítás, és radikalizálódáshoz vezet.” – mondta Harvy Levine, a szervezet területi igazgatója.

Az Al Andalus Iszlám Központ

Két évvel ezelőtt is egy hasonló eset miatt kellett eljárniuk, amikor a szintén Montrealban lévő, ezer férőhelyes Al Andalus Iszlám Központban szónokolt Wael al-Ghitawi sejk, azon “hitetlenek ellen, akik levágták a prófétákat, a vérüket vették és Istent káromolták.” Ezen a helyen uszított egy másik imám is, aki “az átkozott zsidók” elpusztítására szólította fel a híveket, és aki szerint “a zsidókkal egyenként kell végezni”.

A Montreali Iszlám Tanács nyilatkozatban ítélte el az imámot, és kérdőre vonta a mecsetet, amiért az fórumot biztosított a hitszónok számára. Felszólították a mecsetet, hogy kérjen bocsánatot, bár elismerték, hogy a tanácsnak nincs felügyeleti joga az intézmény felett.

Ziad Asali, egy másik montreali imám szintén elítélte az uszítást: “Nem értem, hogy miként invitálhattak meg egy ilyen embert hitszónoklatot tartani, mellyel gyűlöletet gerjeszt Montreal egyik közössége irányába”. Az imám kritizálta a mecset radikális ideológiáját is: “Ezek az emberek nem csak a nem-muszlimokat gyűlölik, hanem a többi muszlimot is.”

Al-Nasr szónokol Dar al-Arqam mecsetben

“Már 42 nap telt el, mióta a legutóbbi gyűlöletkeltő imám uszítása miatt panaszt nyújtottunk be, de a montreali rendőrség még mindig azon töpreng, hogy a “pusztítsd el az átkozott zsidókat” felszólítás gyűlöletbeszédnek minősül-e. Mikor veszik már tudomásul Kanadában, hogy ez az ország sem mentes a rasszizmustól és antiszemitizmustól, és az efféle retorika vezet a radikalizálódáshoz az egész világon?” – mondta Michael Mostyn a kanadai B’nai Brith igazgatója.

Forrás: Arutz7, Daily Mail