Azt tervezik, hogy egy emlékfalat állítanak a helyszínen, az épen maradt kövek felhasználásával.

A romokat egy építkezés közben találták meg Buchachban. Előkerült a 18-ik századi zsinagóga bimája is a szakértők szerint. A zsinagóga 1728 és 1748 között épült, a II. világháború alatt elpusztult, ezután lebontották. Az elmúlt években piac üzemelt a helyén.

A telken jelenleg üzlet épül, az alapozást két méter mélyen kezdték, itt fedezték fel a faragott köveket – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából. Ezek egy részét múzeumba szállították. Szerencsére maradtak fényképek a zsinagóga külső és belső részéről is, ezek alapján azonosították a maradványokat, így a bimát is. Azt tervezik, hogy emlékfalat állítanak a helyszínen, az épen maradt kövek felhasználásával, valamit egy információs panelt képekkel és szöveggel. Megállapodtak a kivitelezővel, hogy végezhetnek kutatást a helyszínen.

Litvániában némileg jobb a helyzet, ott sikerült alaposan feltárni a vilniusi Nagy Zsinagóga romjait, ahogy arról nyáron beszámoltunk. A vilniusi zsinagóga 1630 környékén épült, és sokáig a litván zsidó élet központjaként szolgált. A jiddisül beszélő tudósoknak és íróknak otthont adó várost sokáig az „Észak Jeruzsálemének” is nevezték.

A világháborút megelőzően a helyi zsidóság aránya csaknem az egyharmadát is kitette a 60 000 lakosnak, többségüket meggyilkolták a náci megszállás alatt 1941 és 1944 között. A vilniusi zsinagógát felgyújtották, majd később a romjain iskolát építettek a szovjet rezsim idején.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu