A malmői muszlim közösség egyik vallási vezetője is megjelent a városi zsinagógában tartott megemlékezésen, amely a Kristályéjszaka áldozatainak állított emléket.

A hír azért különösen figyelemre méltó, mert a dél-svédországi város mára 800 fősre apadt zsidósága rendkívül sokat szenved a lakosság egyharmadát kitevő muszlim népesség között élő radikálisok támadásaitól. Helyzetüket nehezíti a szélsőjobb- és szélsőbaloldali szervezetek antiszemitizmusa is.

A szombat esti összejövetelen megjelent Salahuddin Barakat, a Malmői Iszlám Akadémia alapítója. Barakat tavaly a közeli Lundban vett részt hasonló eseményen. Malmőben ez volt az első közös, zsidó-muszlim megemlékezés a holokauszt áldozatairól.

“Barakat részvétele az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében végzett vallásközi együttműködés fontos mérföldköve. A helyzetünk nem könnyű, mert a zsidó közösség létszáma egyre csökken. Az a tény azonban, hogy az imám a saját közösségében hallható rosszallás ellenére is eljött hozzánk, azt mutatja, hogy jó úton haladunk a harmonikusabb együttélés felé. Az imámmal 2016-óta számos közös rendezvényen vettem részt, és ez javította a zsidók közérzetét is ” – mondta Moshe David HaCohen rabbi.

A múlt héten jelent meg az a tanulmány, mely szerint 2018-ban újabb rekordot döntött az antiszemita incidensek száma Svédországban. A 280 támadás 53%-os növekedést jelent 2016-hoz képest. A tanulmány nem fedte fel az elkövetők hovatartozását.

zsido.com

Forrás: Arutz7