Az amerikai választók többsége ellenzi a bevándorlási szigorításokat és túl gyors volt a tempó.

Az amerikaiak közel fele úgy látja, hogy Donald Trump túlságosan gyorsan szembesíti az országot a problémákkal, ugyanakkor sokan gondolják azt is, hogy megfelelő a tempó. Amikor a Gallup 2009-ben ugyanerre volt kíváncsi, akkor más eredményre jutottak: 63% felelte azt, hogy Obama rendben halad, és csak 22% vélekedett úgy, hogy túl gyorsan, illetve 10%, hogy nem elég gyorsan.

Még érdekesebb, hogy az amerikai közvélemény mit gondol az új elnök konkrét lépéseiről. A hét muszlim országot érintő beutazási tilalmat a megkérdezettek 42%-a támogatja, míg 55%-a ellenzi. A mexikói határra tervezett fal építését már csak 38% támogatja, és 60% ellenzi. A szíriai menekültek bevándorlási programjának felfüggesztését 36% támogatja és 58% ellenzi.

Nem meglepő módon a republikánusok túlnyomó többsége támogatja Trump intézkedéseit, míg a demokraták táborában elsöprő többség ellenzi azokat. A republikánusok 83%-a támogatja a megnevezett muszlim országokból érkezők kitiltását, 80% a falépítést, és 71% a szíriai menekültprogram felfüggesztését.  A demokrata szavazók körében mindössze 14, 8 és 10% ez az arány.

A Gallup összegzése szerint Donald Trump elnöksége legelején nem élvezheti az amerikai elnököknek szokásosan járó „mézesheteket”. Dwight Eisenhower óta nem volt példa arra, hogy egy megválasztott elnök ilyen erős elutasítottságba ütközzön első intézkedései nyomán. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Trump maga határozta meg az első hónap tempóját.

Forrás: Gallup USA, Gallup Analytics, 2017. február.