A flamand tévé elfogult műsora miatt több szervezet tiltakozott.

A belga állami televízió flamand nyelvű, történelmi témájú dokumentumsorozatában sugározták a „Holokauszt gyermekei” című ötrészes sorozatot, melynek befejező epizódjában hangzott el, hogy a zsidók „szisztematikusan gyilkolták és üldözték a palesztinokat”.

A narrátor szerint, miután hét arab állam rátámadt a frissen kikiáltott Izraelre 1948 májusában, „az izraeli hadsereg szisztematikusan elkezdte lerombolni a palesztin falvakat, elüldözte a lakosokat és elpusztította az otthonaikat”. Azt is közölte, hogy a független Izrael kikiáltása előtti években kiéleződött zsidó-arab konfliktus során „zsidó milíciák húsz palesztin faluban követtek el mészárlást és több százezer palesztint késztettek menekülésre”.

Az epizódban nem tesznek említést sem a zsidó lakosságot sújtó arab terrorról, sem arról a tényről, hogy az arab falvak legnagyobb része érintetlen maradt, lakói pedig teljes jogú izraeli állampolgárságot kaptak. A szerkesztőket az sem zavarta, hogy a szentföldi arabok csak a hatvanas években alkották meg a palesztin identitást és kezdték magukat e névvel meghatározni.

A Flamand Régió Zsidó Szervezeteinek Fóruma tiltakozását fejezte ki az állami tévétársaságnak a sorozat félrevezető állításai miatt, s különösen a „zsidók által elkövetett mészárlás” kifejezés elhangzását kifogásolták.

„Ez a kifogásolható és kifejezetten pontatlan műsor egyértelműen meghamisítja a meginterjúvolt holokauszt-túlélők üzenetét” – mondta Hans Knoop, az említett zsidó fórum szóvivője. A műsorban szereplő egyik túlélő, Regina Sluszny szintén panasszal fordult a csatornához és az elhangzott vitatható állítások korrigálását kérte. Felháborodását fejezte ki az ügy kapcsán Imánuel Náchson, a Belgiumban szolgáló izraeli nagykövet is.

A csatorna főszerkesztője, Geert Clerbout a védelmébe vette a kifogásolt epizódban elhangzottakat, mondván, hogy azokat „négy, a témában igen jártas flamand professzor ellenőrizte”.

A flamand régióban sugárzó állami tv-csatornát egyébként már többször kritizálták Izrael-ellenessége és a második világháborúban történtek sajátos értelmezése miatt. 2008-ban például Adolf Hitlert szerepeltették egy utazási showműsorban, 2015-ben pedig kommentár nélkül sugározták egy Auschwitzban dolgozó idegenvezető szavait, aki a következőket állította: „Antiszemita vagyok, mert szerintem [Izrael léte] megengedhetetlen botrány, melynek véget kell vetni”.

zsido.com

Forrás: JPost