Nyílt napot tartott az óbudai Maimonidész Gimnázium, amelyen a – szüleik kíséretében – idelátogató leendő tanulók feltérképezhették az iskolát.

A Maimonidész Gimnázium előző nyílt napján megjelent szülők megtudhatták, miért jó, ha gyermekük ebben az iskolában tanul. A mostani nyílt napon a már idejáró gyerekek meséltek az iskolai életről. Kiderült, hogy örömmel járnak iskolába, nem veszik tehernek a tanulást, és igazán otthonosan érzik magukat az iskolai közegben.

A gyerekeket Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Topor Kata, az iskola egyik angoltanára, Majoros Mária, a pedagógiai program vezetője és Szilánk Zsuzsa, a gimnázium operatív igazgatója fogadta.

Amíg Köves Slomó a szülők kérdéseire válaszolt, Szilánk Zsuzsa körbevezette az iskolában az érdeklődő fiatalokat, majd az egyik teremben – az iskola két jelenlegi hallgatójával – beszélt arról is, hogy miképpen zajlik a felvételi, milyen programokat szerveznek, milyen a közösség, milyen órák vannak, tehát az iskola mindennapjairól.

Nem csak a pontok számítanak a felvételin

Természetesen a központi felvételit mindenkinek meg kell írnia, de nem ez az elsődleges szempont, ami alapján megítélésre kerül, hogy az adott diák bekerül-e az iskolába vagy sem. Nyilvánvalóan fontosak a hozott pontok is, de az eddig megtanult tárgyi tudás mellett, a Maimonidész tanári karát elsősorban az érdekli, hogy milyen a gyerek személyisége, hogyan reagál különböző helyzetekben.

„A Maimonidésznek van egy külön felvételije, amelyen nem feltétlenül az eddig elsajátított tárgyi tudásra vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy a diák mennyire tudja felvenni az iskola ritmusát.” – magyarázta Szilánk Zsuzsa. A felvételin nyelvi szintfelmérés, illetve különböző szituációs gyakorlatok zajlanak, mivel a nulladik év elsősorban az angol és héber nyelv elsajátításáról, valamint az eddig tanultak szinten tartásáról szól. A szintfelmérés után a diákok nyelvtudásuk szerinti csoportokba kerülnek, ezzel is elősegítve mielőbbi fejlődésüket. A gyerekek – a tanárok reményei szerint – az iskola elvégzése után angolul és héberül közép-, illetve felsőfokon tudnak majd kommunikálni. Ezt megerősítette Topor Katalin, az iskola angol tanulmányi vezetője – a már idejáró diákok egyik legkedveltebb tanára –, aki elmondta, hogy az idei év végén a haladó angol csoport felsőfokú, a kezdő csoport, középfokú nyelvvizsgát fog tenni.

A nulladik évfolyamon a nyelveké a főszerep: heti 16 órában tartanak angolórát, emellett van héber, informatika, judaisztika, zsidó filozófia és az eddig tanult nyolc éves tananyag szinten tartása – tudtuk meg Szilánk Zsuzsától. A gyerekek érdeklődését azzal is próbálják felkelteni, hogy a kerettantervbe élménydús programok kerülnek. A legtöbb zsidó ünnephez tanítási időn belüli programokat szerveznek: „Lesz például vicces kalap-, vicces hajnap, illetve pizsamanap is most Purim alkalmából.” – mondta Szilánk Zsuzsa. „Voltunk már falat mászni, virágcsokrot készítettünk, és különböző, zsidósághoz köthető recepteket is készítettünk már. Szeretném, ha a jövőben egyre több olyan fakultatív programunk is lenne, amelyek vonzzák a diákokat. Ami biztos: jövőre indul egy filmes szakkör.”

Gyerekszemmel a Maimonidész

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a diákok miként látják az iskolát, illetve hogy szerintük miben különbözik ez az iskola a többi gimnáziumtól. A kérdésekre az iskola két jelenlegi tanulója, Tóni és Hanna adtak választ. A nyílt napra érkező, általános iskolát elhagyók is bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

„Mintha az anyukám tartaná az órát”

Az iskolában nagyon fontos a tanár–diák-kapcsolat. A tanulók a tanárokról így vélekednek: „Egyáltalán nem nehéz a suli, mert nagyon jók a tanárok. – kezdi az iskola egyik diákja. – Ritkán fordul elő, hogy iskolán kívül készülök az órákra, mert ha itt figyelek, otthon már nem kell tanulnom. Van egy kedvenc tanárom is, akit azért is szeretek, mert beszélgetni is lehet vele. Sokan az osztálytársaim közül is hozzá fordulunk, ha valami bajunk van. Olyan nekem, mint a második anyukám.”

Egy másik tanuló csak megerősíteni tudta az elhangzottakat, majd hozzátette: „Én egy másik gimnáziumból jöttem át a Maimonidészbe, és bár egyáltalán nem akartam váltani, most már soha nem mennék vissza a régi sulimba. Itt sokkal közvetlenebbek és nyíltabbak a tanárok, nemcsak gyereknek, de egyenrangú félnek is tekintenek minket. Játszva tanulunk, és tényleg nagyon jó a közösség, mind az osztálytársak, mind a tanárok tekintetében.” A diákok azt is elmondták, hogy rendszeresek a játékos feladatok, mint például most Purimkor a beöltözés is.

Híres a Maimonidész a zsidó fiatalok körében

Mindenki, aki a nyílt napra ellátogatott, kiemelte, hogy barátoktól hallottak már a Maimonidész Gimnáziumról. Az iskolaválasztásnál fontosnak tartották, hogy olyan helyen tanulhassanak, ahol hasonló identitásúak közé tartozhatnak, illetve, ahol jó viszony van diákok és tanárok között. A fontossági sorrendben ezek után jött csak a héber és angol nyelv elsajátítása, valamint a zsidósággal kapcsolatos órák. Páran kiemelték: pozitív hatással van rájuk, hogy az iskola támogatja a sportolást, és hogy van lehetőség a maguk útján haladni.

 

Ha az elmondottak alapján kedvet kapott ahhoz, hogy közelebbről is megismerkedjen az iskolával, tanáraival, látogasson el a következő nyílt napra, melyen a szülők és a gyerekek is megnézhetik, hogyan zajlanak az órák a Maimonidész Gimnáziumban. További információért keresse Szilánk Zsuzsát a (06-30) 990-3694-es számon.