Egy évvel ezelőtt a Jeruzsálem melletti Mevászeret Cionban leégett a Cházon Jechezkél zsinagóga. A tűzoltókat, akik életük kockáztatásával részt vettek az oltásban, meghívták az újjáépített zsinagóga avatására, hogy a megmentett tóratekercsekkel táncoljanak. Az ünnepségen részt vett Jicchák Joszef országos főrabbi, a városi tűzoltóparancsnok és a polgármester is.

Tavaly a Tóra örömünnepén borult lángokba a zsinagóga. A tűz nem csak a szent szövegeket, de a környező épületeket is veszélyeztette, köztük egy másik zsinagógát és egy iskolát is. A tűzoltóság nagy erőkel vonult a helyszínre és több órányi megfeszített munkával tudták csak megfékezni a lángokat. Személyi sérülés nem történt, és csodával határos módon a zsinagóga tóratekercsei is sértetlenül, vagy a borításukon keletkezett minimális sérüléssel vészelték át a pusztítást.

Egy tűzoltó akkor és most
Egy tűzoltó akkor és most
A felújított zsinagóga avatási ünnepségére meghívták a mentésben részt vevő tűzoltókat és őket tisztelték meg azzal, hogy a Tórákat visszahelyezhették a frigyszekrénybe.

A tavalyi tűzvész
A tavalyi tűzvész
“A Tóra vezeti Izrael népét évezredek óta. A Tórában az áll: “óvjátok meg életeteket” – ez a mondat vezérli tűzoltóinkat nap mint nap, amikor munkába indulnak. A Tórában az emberi élet jelenti a legnagyobb értéket. Ezeket a Tórákat azok mentették ki a lángok közül, akik az emberi élet védelmére esküdtek fel.” – mondta Resef Elián, Mevászeret Cion tűzoltóparancsnoka. “Eltelt egy év, és újjáépült a zsinagóga. Örömteli pillant ez, hiszen ismét imák szállnak fel erről a helyről. Imák törnek felfelé a zsinagóga ablakain keresztül, nem pedig lángnyelvek. A tűzoltóknak Jesájá próféta áldását küldöm: “Ha tengereken kelsz át, veled leszek; és ha folyókon, nem borítanak el, ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, és a láng nem perzsel meg” – tette hozzá a parancsnok.

Forrás: Ynet