“Azt akarjuk, hogy ne a tragédia jusson majd az emberek eszébe, ha Parklandról hallanak, hanem az, ahogyan a történtekre reagáltunk ” – mondta Biston rabbi.

Az egy évvel ezelőtt zajlott szörnyű lövöldözés helyszínén nem sok minden utal a 17 áldozatot követelő tragédiára. Tipikus felső-középosztálybeli amerikai lakónegyed, szép házakkal, rendezett kertekkel, remek iskolákkal. Az iskolai lövöldözésben öt zsidó diák is életét vesztette. A zsidó közösség a mai napig minden gyászoló családnak igyekszik támogatást és vigasztalást nyújtani.

“A merényletet követő napokban minden olyan családot végiglátogattam, ahol elvesztettek valakit. Ha volt is olyan áldozat, akit nem ismertem személyesen, hát ismertem a szomszédját, barátját, iskolatársát. Az ilyen tragikus időkben az emberek az egységet keresik, és itt sem történt ez másképp. Ha lehet, még közelebb kerültünk egymáshoz” – mondta Shuey Biston rabbi, a parklandi Chábád-központ egyik vezetője.

A tömeggyilkosságot követő hetekben és hónapokban Parkland lakossága rengeteg lelki és fizikai segítséget kapott, hogy képes legyen talpra állni.  “Parklandban még sohasem tettek meg ennyi micvát egy év alatt. Bármilyen programot is szerveztünk, rengeteg érdeklődő érkezett. Az emberek minden olyan eseményben részt akartak venni, mellyel jó irányba fordíthatják a gyermekeik, a családjaik és a közösségeik életét” – mondta Mendy Gutnick, a városi Chábád oktatási igazgatója.

A szomszédos Coral Springsben élő Andrew Pollack 18 éves lányát, Meadow-t vesztette el a merényletben. A gyászoló apa úgy határozott, hogy lánya emlékére minél több gyermeket fog felvidítani. Így született meg a Coral Springs-i Chábád-központ mellett épült Meadow Kert és Játszótér, ahol mind a 17 áldozatnak emléket állítottak. A Pollack család most Meadow hercegnő néven kíván játszóteret építeni azon a helyen, ahol lányuk kiskorában sokat játszott. Tervüket az egész országból támogatják. A szülők úgy döntöttek, hogy inkább egy padon ülve, a lányukról elnevezett játszótéren a vidám gyerekeket figyelve emlékeznek és nem a sír mellett, a temetőben.

Pollackék hozzáállása sok más szülőt, rokont, barátot és osztálytársat is cselekvésre inspirált. “A tinédzserkorú önkénteseink száma idén megháromszorozódott. Adni akarnak, segíteni, mások hasznára lenni” – mondta Biston rabbi. A Chábád-központ egy új rabbi-házaspárt invitált a városba, hogy még több, fiataloknak szóló programot valósíthassanak meg. Ari és Yocheved Karp a C’Teen ifjúsági szervezetet vezetik, és hetente többször is összehozzák a környékbeli tizenéveseket.

“Az a hivatásunk, hogy a közösségért éljünk, és minél többeket megszólítsunk. A tizenéves korosztály irányába kifejtett, megsokszorozott erőfeszítéseink is szerepet játszanak a városban lezajlott változásokban – a szörnyűségeket átélt áldozatok ma már képesek arra, hogy mások segítségére legyenek és fénnyel űzzék el a sötétséget. A tinédzserek felé közvetített legfontosabb üzenetünk az, hogy ők is sokat számítanak. Az Örökkévaló határozott szándékkal küldte a lelküket erre a világra, így tehát a világ nem lehet teljes nélkülük – mondta Yosef Biston rabbi.

 “Az önkénteskedés mellett több mint ezer helyi zsidó diák vette magára valamelyik tórai parancsolat teljesítését. 258 mezuzát és rengeteg szombati mécsest osztottunk ki. 14 diáknak pedig tfilint ajándékoztunk, mert megfogadták, hogy minden nap abban imádkoznak majd” – tette hozzá.

Az akcióban segítségükre volt Gary Rosenthal képzőművész, aki fémből és üvegből készített gyertyatartókat ajándékozott az iskolának a merénylet után. Az első készlet néhány hónap alatt elfogyott, de a művész azonnal gondoskodott az utánpótlásról: csoportos foglalkozásokat tart, ahol a részvevők maguk készíthetik el a gyertyatartókat és adhatják tovább másoknak, hogy még több fény gyúlhasson. “Ha tragédia ér valahol a világon egy közösséget, ezekből a gyertyatartókból küldünk majd nekik, hogy ők is fénnyel válaszoljanak a sötétségre, ahogyan itt, Parklandban tesszük” – mondta Biston rabbi.

A városi Chábád-központ a lövöldözés évfordulóját követő szombaton nagyszabású sábáti lakomát rendezett, melyen a gyászoló családok és barátaik vettek részt. “A Pollack család és a többi gyászoló család is sok segítséget és vigaszt kapott a Chábádtól. Minden tőlünk telhetőt megtettünk értük és végigkísértük őket ezen a nehéz időszakon” – mondta Avraham Friedman rabbi, a Coral Springsben szolgáló lubavicsi küldött. A rabbi elkísérte Pollackékat a Fehér Házban tartott chanukai gyertyagyújtásra, ahol Hunter Pollack kipában vett részt az elnöki fogadáson.

A szintén Coral Springsben dolgozó Yankie Denburg rabbi és felesége, Channa “gyógyító szombatot” tartottak az évfordulón az egész közösség számára, ahol neves előadók segítették a trauma feldolgozását.

“Azt akarjuk, hogy ne a tragédia jusson majd az emberek eszébe, ha Parklandról hallanak, hanem az, ahogyan a történtekre reagáltunk ” – mondta Biston rabbi.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287