Az izraeli Emlékezés Napján az 1860. óta elesettekre emlékezünk, katonákra és civilekre, a harcok, csatározások és a terrorizmus különböző formáinak áldozataira.

1860-ban költözhettek ki először a zsidók a jeruzsálemi Óváros falai adta viszonylagos biztonságból a városfalakon kívülre. Az azóta eltelt 160 évben több mint 23 000 ember – katonák és civilek egyaránt – vált a zsidó- és Izrael-ellenesség áldozatává a Szentföldön.

Az előző évihez képest összesen 42-vel nőtt az elesett katonák száma az előző jom házikáron óta, jelentette be az izraeli Védelmi Minisztérium. További 33 személy korábban elszenvedett sérüléseibe halt bele. Mivel a koronavírus-járvány miatt a gyászoló családok nem látogathatják meg a emlékezés napján a sírokat, a kedd reggeli emlékünnepségen minden egyes nevet – szám szerint 23816-ot – felolvasnak majd a hivatalos ünnepség kezdete előtt. A nevek felolvasására reggel fél nyolc és délelőtt tíz között kerül sor.

A Siratófal előtti téren a szomorú emléknap estéjén, illetve a Herzl-hegyen található katonai temetőben nap közben hagyományosan megtartott ünnepélyek látogatók nélkül zajlanak majd. A megemlékezéseket természetesen élő közvetítésben követhetik az érdeklődők. „Ebben az évben a közönség jelenléte nélkül tartjuk meg az emlékezés napjának eseményeit. De továbbra is a gyászoló családokkal együtt megyünk ezen a hosszú és soha véget nem érő úton, amit a szeretteik elvesztésével való megküzdés jelent” – mondza Árje Moálem, a Védelmi Minisztérium illetékes képviselője. – „Idén mindannyian otthon maradunk, és emlékezünk” – fejezte be szavait.

A szokásos, egyenletes hangú sziréna hétfő este nyolckor és kedd délelőtt 11-kor szólal meg. Ez idő alatt az országban minden megáll, és csendben emlékezik azokra, akik az életüket adták Izraelért. A központi eseményeken kívül országszerte minden egyes katonai temetőben törölték a megemlékezéseket. Ehelyett a katonaság gyertyagyújtással, tisztelgéssel és a kádis elmondásával emlékezik az elesettekre. A gyászolókat az ország 53 katonai temetőjében katonák fogadták az elmúlt héten, mivel magán az emléknapon tilos lesz a temetők látogatása, és katonák helyeznek koszorút és gyertyát is a sírokra jom házikáronkor.

Mint minden évben, az első, esti sziréna jelzi a Siratófalnál tartott ceremónia kezdetét. A megemlékezés végén, melyet élőben követhet bárki, arra kérik majd a nézőket, hogy álljanak ki az erkélyeikre, és együtt énekeljék el Izrael Állam nemzeti himnuszát, a Hátikvát. A Védelmi Minisztérium mindenkit nyomatékosan kér arra, hogy kövessék az Egészségügyi Minisztérium által hozott szabályokat, és otthoni gyertyagyújtással emlékezzenek az elhunytakra. A tágabb családtagokkal és barátokkal pedig digitális úton tartsák a kapcsolatot.

A helyi közösségekben is digitális úton, különféle csatornákon zajlik a megemlékezés a szokásos emlékünnepélyek helyett. Az érdeklődők előre felvett, vagy élő közvetítésekhez, beszélgetésekhez csatlakozhatnak, melyekről szintén digitális úton szerezhetnek tudomást.

 

zsido.com