A demográfiai trendek azt mutatják, hogy pár éven belül Izraelben többen élnek majd mint Magyarországon.

A csütörtökön beköszöntött zsidó újév alkalmával az izraeli statisztikai hivatal demográfiai jelentést tett közzé. Eszerint a zsidó állam lakossága 8.743 millió fő. Feltételezések szerint a népesség 2024-re eléri a 10 milliót és 2065-re a 20 milliót. Magyarország népessége 9,8 millió fő, a trendeket tekintve ez azt jelenti, hogy pár éven belül Izrael megelőzi a lakosság számát tekintve.

Nemzetiségi megoszlás szerint az izraeliek háromnegyede, több mint 6.5 millió ember zsidó, 21%-a arab (1,82 millió fő), és 400 ezren tartoznak az “egyéb” kategóriába (drúzok, oroszok, cserkeszek, stb.).

Az elmúlt, 5777. évben összesen 172 ezer gyermek született, 27 ezer új bevándorló érkezett és 43 ezren hunytak el. Az éves növekedési ütem – az elmúlt időszakhoz hasonlóan – 1.8 százalék.

A teljes lakosság körében a legnépszerűbb fiúnév a Muhamad lett. A zsidó fiúcsecsemők közül legtöbben az Uri nevet kapták. Népszerű volt még a Dávid, Áriel, Noám, Éjtán, Joszef, Itáj és Dániel. A lánynevek közül továbbra is a Támár a legkedveltebb, ezt követi az Ádél, Ávigáil, Noá, Sirá, Táljá és Mirjám.