A lubavicsi küldöttek éves találkozóján, a Chábád-mozgalom brooklyni központjában tartott Kenesz Hásluchim rendezvényen mindig áttekintik az elmúlt időszakban elért eredményeket. Idén még a legedzettebb haszidokat is ámulatba ejtő adatról számoltak be:

egy év alatt 120 új küldött-házaspár kezdte meg munkáját a világ valamely pontján,

Tel Avivtól a Kanári-szigetekig, Angliától Costa Ricáig, azaz átlagosan háromnaponta nyílt új Chábád-ház – írja az Anash.org.

A hatalmas fellendülés nem véletlen, a Lubavics Rebbe 120. születésnapja előtt tisztelegnek az új intézmények megalapításával és az új projektek útnak indításával. A tavalyi nagygyűlésen meghirdetett program részeként

120 új mikvét, azaz rituális fürdőt is átadtak és megírtak 36 új tóratekercset, melyeket olyan közösségek kapnak meg, ahol eddig nem állt rendelkezésre saját Tóra.

Fotó: Tzemmy Bassman (jobbról a harmadik)

A jelentős kapacitásnövelésre igen nagy szükség volt, mert a Chábád-központok egyre több zsidóhoz érnek el és sokaknak az egyetlen kapcsolódási pontot jelentik a tradicionális zsidósággal. A Pew Research kutatóközpont tavalyi felmérése szerint az Egyesült Államokban élő zsidók 38 százaléka vesz részt valamelyik lubavicsi intézmény programjain, a Chábád zsinagógáiba járók száma pedig 199 százalékkal növekedett az ezredforduló óta. További tényező, hogy az elmúlt években egyre több amerikai zsidó dönt úgy, hogy elhagyja a nagyvárosokat és olyan vidéki településekre költözik, ahol a zsidó infrastruktúra még hiányos. Ez elsősorban az ország nyugati és délnyugati területeire jellemző. Ezt az űrt szintén a Chábád küldöttei töltik be. Ezzel kapcsolatban mondta Moshe Kotlarsky, a Chábád egyik vezető személyisége a kinuszra összesereglett 6500 küldöttnek – köztük a magyarországi CTeen egyik vezetőjének Tzemmy Bassmannak is:

„Idén a hákhél, az összegyűlés évében még fontosabb feladatunk, hogy a világ minden szegletében intézményeket hozzunk létre, így a judaizmus minden eddiginél könnyebben elérhető legyen minden egyes zsidó számára”.

A Rebbe 1961 purimján foglalta össze a küldetés lényegét: „Már évek óta hangsúlyozom, hogy a tevékenységünket nem korlátozhatjuk a zsidó városrészek néhány utcájára, ahol frissen vásárolhatunk kóser tejet minden nap. Nem lehet Istent kizárólag ezeken a helyszíneken szolgálni. Nem hallgathatunk azokra, akik a kiköltözés ellen ágálnak és azt mondják, hogy a zsidó központoktól távol élő zsidók azt sem tudják, hogy hiányt szenvednek valamiben. Időt és energiát kell fordítani arra, hogy ezeket az embereket megkeressük és együtt legyünk velük: órákon, napokon, heteken, éveken, évtizedeken át, amennyire csak szükségük van. Az Örökkévaló pedig segítséget nyújt az erőfeszítéseinkhez”.

 

Amerikai küldöttek pezsdítik fel a magyarországi zsidó fiatalok életét

Tzemmy és Sophie Bassman, elhozta Amerikát a fiataloknak. Őrületes programokkal várják a tizenéveseket.

Amerikai küldöttek pezsdítik fel a magyarországi zsidó fiatalok életét

Tzemmy és Sophie Bassman, elhozta Amerikát a fiataloknak. Őrületes programokkal várják a tizenéveseket.