Rabbi Alexander és felesége, Leah Namdar 1991 óta él a svédországi Göteborgban. A múlt héten a svéd Legfelsőbb Bíróság 19 millió forintnyi büntetést szabott ki rájuk, amiért gyermekeiket otthon oktatják. Emellett a 8.5 millió forintos bírósági költségeket is meg kell fizetniük.

Az ortodox zsidó családban kiemelt szerep jut az oktatásnak, és a szülők számára elengedhetetlenül fontos, hogy vallási beállítottságuknak megfelelő tanulmányokat folytassanak gyermekeik. Mivel ilyen iskola nem létezik Svédországban, a házaspár – a világon sokfelé élő más Chábád-küldöttekhez hasonlóan -, otthon oktatja gyermekeit. Ráadásul nem is ma kezdték ezt az életformát, mivel 11 gyermekük közül kilenc már fiatal felnőtt. „Az ügy abszurditása az egekig kiált, mivel a város nagyon jól tudja, hogy milyen kiváló színvonalú oktatást biztosítunk a gyermekeinknek” – mondta Namdar rabbi.

Ahogy Svédországban egyre több a muszlim bevándorló, úgy válik az ország egyre veszélyesebbé a szemmel láthatóan zsidó lakosok számára. „A fiaimon kívül az egész városban senki más nem jár az utcákon egyértelműen zsidó öltözetben.” – magyarázta Namdar rabbi. – „Éppen csak egy hónappal ezelőtt történt, hogy egy muszlim bevándorló késével életveszélyesen megsebesített egy zsidó nőt. Emellett az előző télen molotov-koktélokat dobtak a zsinagógánkra.”

Svédországban 2011 óta van érvényben az otthonoktatást tiltó rendelkezés, mely csak egészen extrém esetekben tesz kivételt a tilalom alól. Ezek az extrém körülmények nem tartalmazzák a biztonságot és a vallást. A Namdar házaspár szerint azonban az otthonoktatást tiltó svéd törvény ellentmond annak az Európai Uniós szabályozásnak, mely az EU minden polgára számára vallásszabadságot és emberi jogokat garantál.

Göteborgi zsinagóga

A Chábád-házaspár ellen Göteborg városvezetésének oktatási osztálya kezdeményezett eljárást a bíróságon, ezek után szabták ki rájuk 3.2 milliós büntetést. „Hangsúlyozni kell: oktatásunk nem ismeretlen a városvezetés előtt, mivel tizenegy gyermek szülei vagyunk. Közülük kilencen már felnőttek, otthon tanultak, és csodálatos emberek lettek belőlük. Külön magántanáraik voltak, akik szekuláris tárgyakra oktatták őket. Ez rengeteg pénzünkbe került, és a Svéd Oktatási Minisztérium minden egyes tesztjét mindannyian, kivétel nélkül sikeresen teljesítették, és dicséreteket kaptak műveltségükért és tudásukért”.

„Felnőtt gyermekeink a zsidó oktatásban dolgoznak, vezetők, tanárok és rabbik az Egyesült Államokban, Izlandon és Svédországban.” – folytatta Namdar rabbi. – „Ki kell emelni, hogy a feleségem, Leah, aki eredetileg Londonból származik, oktatói minősítéssel rendelkezik. Én magam rabbivizsgát tettem, amit az Egyesült Államokban BA minősítésként fogadnak el.

„Az, hogy olyan oktatást akarnak ránk kényszeríteni, ami ellenkezik az elveinkkel, azokra a történetekre emlékeztet minket, melyeket a szocialista Oroszországban élő vallásos zsidó gyerekekről lehet hallani. És ismét csak: a gyermekeink nem azért nem járnak iskolába, mert nem szeretnek, vagy, mert dolgoznak, vagy, mert mi magunk lusták vagyunk. Nagyon jól és sokat tanulnak, és intenzív oktatásban részesülnek. Matematikai, angol, földrajzi, stb. tudásuk ugyanolyan, sőt néha még magasabb is, mint azoknak a gyerekeknek, akik állami iskolába járnak.

Ezért semmi sem indokolja, hogy ne nevelhessük a gyermekeinket a zsidóság szellemében. Emellett azt is elmagyaráztuk nekik, hogy a helyi biztonsági helyzet nem kényelmes a zsidók számára, különösen azok számára nem, akik szemel láthatólag zsidók.

Rabbi Alexander és Leah Namdar

Ebben a helyzetben nem tehetjük ki a gyermekeinket ilyen veszélyeknek, és nem írathatjuk őket állami iskolába. A városvezetés tagjainak válasza ebben az ügyben felháborító volt. Semmi veszélyt nem látnak abban, hogy gyermekeink ellenséges és veszélyes környezetben tanuljanak, és azt tanácsolják, hogy egyszerűen csomagoljunk össze, és költözzünk más városba, vagy más országba, vagy, hogy a gyermekeinket zárjuk külön szobába, hogy a muszlimok ne köthessenek beléjük. Ez szándékos és antiszemita erőszak.” – fejtette ki véleményét és érzéseit a rabbi.

Ahogy arról már több ízben beszámoltunk, Svédországban egyre gyakoribbak az antiszemita támadások. A svéd zsidókat egyszerre sújtja a radikális muszlim zsidóellenesség, az egyre erősebb neonáci mozgalom és a baloldali antiszemitizmus.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás