Mert a muszlim vendégek ezt kérték. Az esetet Claude Lanzmann, a híres rendező vette észre.

Claude Lanzmann, a Soá című, sokak által a legjelentősebbnek tartott, holokausztot feldolgozó film rendezője a berlini Kempinski Bristol szálloda vendége volt, amikor felfigyelt arra, hogy a hotel telefonkönyvében, a nemzetközi előhívószámok listájában nem szerepel Izrael. Kérdésére a szálloda dolgozói azt felelték, hogy az arab vendégkör kérésére távolították el Izraelt és a 972-es előhívószámot a telefonkönyvből. Ha valaki mégis a zsidó államba kíván telefonálni, azt a hotel saját hívóközpontján keresztül teheti csak meg.

Lanzmann nyílt levelet tett közzé a Frankurter Allgemeine Zeitung című lapban. “Hogyan lehetséges Izraelt eltörölni és semmissé tenni 2016-ban, Berlinben, az új Németország fővárosában?” – tette fel a kérdést.  Leírta azt is, hogy milyen megdöbbenéssel hallgatta a recepciós magyarázatát a jelenségre: eszerint Izrael törlése a listáról a hotel vezetőségének döntése volt, miután az arab vendégek – akik a hotel vendégkörének többségét alkotják – határozottan követelték azt.

Claude Lanzman
Claude Lanzman
Jáákov Hadas-Handelman, Izrael németországi nagykövete szintén nemtetszésének adott hangot a Süddeutsche Zeitung című lapban: “Felháborítónak és megdöbbentőnek találom az esetet. Nagy szégyen ez önmagában is, de súlyosbítja az esetet az, hogy éppen Németországban és éppen ebben a szállodában történt. Ezen nincs mit magyarázni. Elvárjuk, hogy a hotel vonja le a megfelelő következtetéseket.”

Az újság internetes felületére rengeteg hozzászólás érkezett, melyek jelentős része szintén elítélte a Kempinski eljárását. A szálloda vezetése sokak szerint egyszerűen behódolt az arab követeléseknek. Volt, aki szerint azért is szégyenteljes az eset, mert a neves szálloda éppen a Kurfürsterdammban, a város történelmi zsidónegyedében található.

A hotel közleményt adott ki, melyben “figyelmetlenségnek” nevezték Izrael törlését a telefonlistáról, és Lanzmann elnézését kérték.

Forrás: Behind the News