A régi Tóratekercset éppen azelőtt vitték el a múzeumból restaurálni, hogy az épület porig égett volna.

A XIII. századból való jemeni Tóra, II. Péter utolsó brazil uralkodó tulajdona volt egykoron. A felbecsülhetetlen értékű tárgyat a Nemzeti Múzeumhoz tartozó épületbe szállították át a tragédia előtt, ezért átvészelte a tűz pusztítását. Izrael tiszteletbeli konzulja sajnálatát fejezte ki a veszteségek miatt, egyben megemlékezett arról is, hogy az egykori portugál uralkodó tisztelettel adózott a zsidó nép és kultúra iránt, ami Európában ritka volt – olvasható a jta.org cikkében.

A riói múzeum büszkélkedhetett egész Latin-Amerika legnagyobb gyűjteményével, amely csaknem 20 millió tárgyat foglalt magába. Itt őrizték például a kontinens legrégebbi fosszíliáit és a legnagyobb meteoritot, amit Brazíliában valaha találtak. A múzeumot 1818-ban alapították, egy időben a portugál királyi család rezidenciájaként is szolgált, miután Napóleon elől menekülve Brazíliába érkeztek. Itt született II. Péter, aki a trónfosztás után Párizsban talált menedéket és ott is halt meg. Az uralkodó nagylelkűen támogatta a kultúrát és a tudományokat. Rajongott a nyelvekért, héberül is tudott.

A tűz okát továbbra sem tudják, a közvélemény a kormányzati hanyagságot és a korrupciót tartja felelősnek a történtekért. A környéken nem működtek a tűzcsapok sem, távolabbról kellett vizet szállítani a helyszínre.

zsido.com

Kép: jta.org