Heti izraeli hírösszefoglaló.

Új csodafegyvert vet be Izrael a hatalmas tűzvészeket okozó, Gázából indított, gyújtó-, illetve robbanóanyagot hordozó ballonok és papírsárkányok ellen. Az „Égfigyelő” nevű berendezés a távolból észleli a levegőben sodródó, gyúlékony anyagot vagy robbanószerkezetet hordozó tárgyakat, követi mozgásukat, és előre kiszámolja érkezési helyüket. A berendezés adatait felhasználva drónokkal semlegesíthetik a küldeményeket, illetve tűzoltók állhatnak készenlétben az érkezési helyen. A drónokat egyelőre emberek kezelik, de az új technológia használatával automatikusan is felvehetik a harcot a léggömbökkel és papírsárkányokkal. Az igazi áttörést hozó fegyver azonban még tesztüzemmódban van: az Égfigyelő egyes példányait lézerrel szerelték fel, így azok képesek lesznek röptükben kilőni a Gázából gyilkos szándékkal indított küldeményeket. A tervek szerint hamarosan a Gáza-övezet teljes határvonalát ilyen lézerfegyverek védelmezik majd.

A lassan két hónapja tartó gyújtogatási hullámban nagy kiterjedésű természetvédelmi területek mellett már rengeteg szántóföld és erdő is a tűz martalékává lett. Az anyagi kár sok millió sékelre rúg, a környezeti kár felbecsülhetetlen. A gyújtogatás folytatása a konfliktus kiszélesedéséhez és akár szárazföldi katonai akcióhoz is vezethet.

Jobban van a megkéselt lány

A két héttel ezelőtti afulai késelés áldozata, a vizsgára igyekvő 18 éves diáklány, Suvá Málká állapot jelentősen javult. A többszörös mellkasi sérüléssel ápolt lány magához tért, majd néhány nap múlva már az ágyból is felkelhetett. Az orvosok elmondták, hogy az életveszélyes sérülésekkel beszállított lány szokatlan gyorsasággal épül fel.

„Nagyon hálás vagyok a Teremtőnek, hogy ilyen nagy csodát tett velem. A merénylet után egyáltalán nem volt biztos, hogy meg tudják menteni az életemet. Minden másodperc, amikor élek és erős vagyok, ajándék. Köszönetemet szeretném kifejezni a biztonsági szolgálatok embereinek is, akik minden bizonnyal megtettek minden tőlük telhetőt. Ez a merénylet nem csupán ellenem irányult, ez az egész zsidó nép elleni támadás volt. Ez emlékeztet minket arra, hogy tovább kell haladnunk az úton, még erősebben, még kiválóbban” – nyilatkozta Suvá.

„A sérült rendkívül súlyos késelés áldozata volt, és életveszélyes állapotban került hozzánk. Egyelőre még kórházban kell maradnia, de fokozatosan képes lesz visszanyerni egészségét, és teljesen fel fog épülni” – mondta Doron Kopelman professzor, az afulai Háemek kórház sebészetének főorvosa.

A tettest rövid üldözés után még Afulában leterítették a kiérkező rendőrök. A közeli Dzseninből származó arab terrorista, Nur Sinháwi közepes sérülést szenvedett. Kihallgatása során elmondta, hogy nacionalista indokból támadt a fiatal lányra, és meg akarta ölni őt.

Tiltakoznak az új repülőtér helyszíne ellen

Búzabálákból kirakott hatalmas „Nem a völgybeli repülőtérre” felirattal tiltakoznak a Kármel-hegy és a Jordán-völgye között húzódó, termékeny Jezréel-völgy lakosai az oda tervezett, új nemzetközi repülőtér felépítése ellen. Az Izrael legnagyobb felirata címet is kiérdemelt alkotás 120 méter hosszú és 30 méter magas, 150 darab búzabálából áll, melyek mindegyike 350 kg-ot nyom. A tiltakozó helyi lakosok és környezetvédelmi szakemberek egyaránt úgy vélik, hogy egy légikikötő súlyos károkat okozna a természetben, a levegő minőségében és a mezőgazdasági erőforrásokban is, továbbá megzavarná az Európa és Afrika között repülő költöző madarakat is, melyek egyik fő útvonala éppen a Jezréel-völgy felett húzódik. Jiszráel Katz közlekedésügyi miniszter még tavaly jelentette be, hogy repülőteret akar építeni ezen a területen. A tiltakozó megmozdulások szinte azonnal megkezdődtek.

A terv szerint a völgy közepén, a Migdál Háemek város melletti Rámát Dávid nevű katonai repülőteret alakítanák át nemzetközi légikikötővé. Erre azért van szükség, mert a Tel-Aviv közelében fekvő Ben-Gurion repülőtér forgalma rohamosan növekszik, és a folyamatos fejlesztések ellenére hamarosan eléri fogadókapacitásának maximumát. A Rámát Dávid repülőteret évi hatmillió utas fogadására tervezik.

„Ide repülőteret tervezni teljesen félresikerült ötlet. Nincs olyan szakértő, aki szerint helyes volna éppen ebben a völgyben létrehozni egy légi központot. Bármire készek vagyunk, hogy megakadályozzuk e tragédia bekövetkeztét”- mondta Gili Dájgi, a megmozdulás szervezője.

A másik lehetséges helyszín a Negev-sivatag fővárosa, Beer-Sevá közelében lévő Nevátim. Egy itteni repülőtér sokkal kevesebb környezeti terheléssel járna, ám viszonylag távol fekszik a sűrűn lakott tengerparti sávtól. Rámát Dávid viszont csupán 25 km távolságra esik Haifától, ezért támogatja ezt a tervet a miniszter. Alternatív megoldásként kínálkozik, hogy a jelenleg belföldi forgalom kiszolgálásra alkalmas haifai repülőtér kifutópályáit hosszabbítsák meg a tenger felett. Ezzel kapcsolatban az a kifogás merült fel, hogy a Kármel-hegy miatt kevésbé lenne biztonságos a landolás a széles törzsű utasszállító repülőgépek számára.

zsido.com

Megszakítás