Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is a meghívottak között szerepel azon a csütörtökön kezdődő nemzetközi tudományos, technikai és szociológiai rendezvényen, amelyet első ízben szerveznek meg Budapesten.  

Kétezer résztvevővel, nyolcvan elismert nemzetközi előadóval, húsz ország – közöttük Izrael – top vállalkozásaival és szakértőivel, nyolc különféle helyszínen zajlik majd a Brain Bar Budapest – inspirációs fesztivál. A háromnapos rendezvény egyik főszervezője szerint olyan formabontó fórum létrehozását tervezik, ahol tabuk és konvenciók nélkül nyílik lehetőség a közeljövőt meghatározó trendek közösségi hatásainak megvitatására. Ezek közül Böszörményi Nagy Gergely, a rendezvény központi helyszínéül szolgáló Design Terminál főigazgatója a következőket emelte ki: Vajon az ember helyébe léphet-e a technológia? Hogyan változik az oktatás, az internet a mindent átszövő technológia hatására? Hogyan lesz sikeres a jövő városa? Applikációkban vagy orvosokban bízunk majd jobban? Mi lesz az állam szerepe az új ipari forradalom után?

A szervezők világviszonylatban is kiemelkedő gondolkodók seregét hívták meg a rendezvényre, hogy az elismert előadók Budapesten vitassák meg a régiót is érintő témákat. Itt lesz a világ 30 legbefolyásosabb vállalkozója közé választott Daniel Epstein, az Unreasonable Institute alapítója mellett a kreatív gazdaság talán legismertebb teoretikusaként jegyzett Richard Florida is. Ugyancsak Budapestre érkezik Vladimir Sucha, az Európai Bizottság  Közös Kutatóközpontjának főigazgatója, és a mindössze 17 éves Mara Steiu is, aki okostelefonra alkotott a pénzügyi és a vállalkozói ismereteket fejlesztő, világszerte sikeres játékot. Igazi különlegességének ígérkezik Niall Ferguson, a világ talán legismertebb ma élő történészének előadása is, aki a válságok természetéről és a nyugati civilizáció jövőjéről értekezik majd.

A technológia és vallás kapcsolatáról szóló panelbeszélgetésre Steve Fuller transzhumanista filozófus és Ken Goldberg világhírű robotikai tudós mellett Köves Slomó rabbi is meghívást kapott, hogy ütköztessék nézeteiket. Az EMIH vezető rabbija a zsido.com érdeklődésére elmondta: megtisztelő meglepetésként érte a felkérés, és mint a – vallásosságtól látszatra egyre távolodó – 21. századról szóló rendezvény egyetlen egyházi vezetője, különös figyelemmel készül a beszélgetésre.

A digitális égbolt, a Cloud univerzumát körüljáró, inspirációs fesztiválként jegyzett Brain Bar Budapest egy olyan találkozási pont is kíván lenni, ahol a magyar szakemberek kapcsolatokat köthetnek a világ legkiemelkedőbb véleményformálóival és döntéshozóival, valamint a kelet-közép-európai régió piaci szereplőivel.

Az esemény programját zenei és vizuális produkciók színesítik. A fellépők között a zenélés mellett játékokat fejlesztő IAMYANK, a vizuális művész Ál Tamás, az Anima Sound System és Dj Bootsie, a budapesti underground élvonalába frissen berobbant Amoeba, valamint a Hősökből ismert Eckü és a hip-hop világából érkező Bupino is szerepet kap.

A főszponzoroknak köszönhetően a június 4-6 közötti rendezvényen – az időben regisztrált – diákok és tanárok ingyenesen vehetnek részt.

A részletes programról itt lehet tájékozódni: http://brainbarbudapest.hu/

Köves Slomó csütörtökön kora délután lesz hallható.

WR