A népszerű összeesküvés elmélet szerint még a vízhiányt is a zsidók okozzák Dél-Afrikában.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Dél-Afrika egy részét súlyos vízhiány fenyegeti a hosszú évek óta tartó szárazság miatt. Közeleg az úgynevezett “Zero Day”, amikor végleg elfogynak a víztartalékok és beszüntetik az ivóvízellátást. Az erős Izrael-ellenességéről ismert dél-afrikai vezetés korábban elzárkózott attól, hogy a vízgazdálkodásban világelső zsidó állam által felajánlott technológiai segítséget elfogadja. A közelgő katasztrófa azonban – úgy tűnik – felülírja az elveket.

“Most már mindenki nyitott arra, hogy megoldási javaslatokat fogadjanak el, bárhonnan is származnak azok. Izraeliként kaptam meghívást, hogy részt vegyek a johannesburgi vízügyi tanácskozáson. A kormányzó ANC párt képviselői örömmel üdvözöltek, és Izraelt példaképnek nevezték a vízgazdálkodás terén” – mondta Dr. Clive Lipchin, az Arava Intézet igazgatója és a Tel-Aviv Egyetem oktatója.

Az új megoldások bevezetésének már most is vannak kézzelfogható eredményei. Bár a “Nulladik Nap” továbbra is közeleg, annak várható dátumát sikerült kitolni áprilisról július közepére. Arról azonban közmegállapodás van, hogy a rettegett nap bekövetkezte gyakorlatilag elkerülhetetlen. A fokvárosi éttermekben már csak egyszer használatos műanyag étkészletet használnak, a szállodákban eltávolították a fürdőszobákból a káddugókat, az úszómedencéket pedig tengervízzel töltötték fel. Az emberek a kézmosást fertőtlenítőszerrel helyettesítik és a két percre korlátozott zuhanyzás során összegyűjtött vizet használják WC öblítésre. Több népszerű popzenekar kereken kétperces dalokat adott ki, hogy segítsék a zuhanyzási időkeret betartását, a fokvárosi önkormányzat pedig internetes vízfelhasználás-mérővel segíti a takarékoskodást.

A vízszolgáltatás várhatóan a nyár közepén szűnik meg, és így a fokvárosiaknak teljesen új helyzettel kell majd szembenézniük: vizet csak a város 200 pontján felállított, fegyveres védelemmel ellátott osztóhelyeken kaphatnak majd, fejenként napi 25 litert. Összehasonlításképpen: egy átlagos amerikai család naponta 1315 liter vizet használ fel.

Minden egyes elosztópontnak 20 000 embert kell majd naponta kiszolgálnia. Sokan zavargások kitörésétől tartanak.

“A krízist a régóta tartó szárazság, a népességrobbanás és az elégtelen tervezés okozta. A három éve tartó csapadékszegény időszak feltehetően a klímaváltozással függ össze. A lakosság száma az elmúlt évtizedben csaknem megduplázódott. A város kizárólag esővízgyűjtő víztározókat tart fenn, tengervizet sótalanító üzemeket nem építettek és a felszín alatti víztartalékot sem térképezték fel” – mondta Dr. Lipchin, aki maga is Dél-Afrikában nőtt fel, mielőtt Izraelbe települt volna át.

Izrael különösen nagy segítségére lehet Fokvárosnak, mert a 2000-es években jelentkező vízhiány kezelése során rengeteg tapasztalatot szerzett, és számos előremutató technológiai újítást fejlesztett ki. Az ország adottságai is hasonlóak: kevés csapadék hullik, forró az éghajlat és kevés természetes édesvízforrás található Izraelben is. Az elmúlt évtizedben a zsidó államban jelentősen csökkent a háztartási és a mezőgazdasági vízfelhasználás, megnövekedett a szennyvízfeldolgozás és számos sótalanító üzem épült a tengerparton. Az összehangolt intézkedések meghozták az eredményt: Izraelben ma egyáltalán nincs vízhiány.

A dél-afrikaiakat elsősorban a sótalanítási technológia érdekli. “Izrael példamutató a hatékony vízfelhasználás terén. A világ öt legnagyobb sótalanító üzeme nálunk működik, és nagyon jó hatásfokkal üzemelnek.” – mondta Dr. Lipchik.

Dr. Clive Lipchin

További hasonlóság Dél-Afrika és Izrael között, hogy a lakosság bizonyos rétegei nehezen jutnak tiszta ivóvízhez. A vidéki, elhanyagolt dél-afrikai települések és a félnomád életmódot folytató izraeli beduin közösségek egyaránt hátrányt szenvednek, s felzárkóztatásuk mindkét országban kiemelt fontossággal bír.

A Dél-Afrikai Köztársaságnak nyújtott izraeli segítséget beárnyékolja a pretoriai kormány heves Izrael-ellenessége, illetve megértő hozzáállása a palesztin terrorizmushoz. A közelmúltban a dél-afrikai kormány retorziókkal fenyegette meg az izraeli hadseregben szolgáló állampolgárait, tervbe vette a tel-avivi nagykövetség konzulátussá minősítését, a kormányzó ANC párt pedig baráti találkozón fogadta a Hámász terrorszervezet vezetőit.  A zsidó állam bojkottját hirdető BDS mozgalom is igen népszerű az országban. 2016-ban éppen egy vízgazdálkodási konferenciát töröltek Johannesburgban, amiért arra hivatalos volt az izraeli nagykövet is. “Izrael víztechnológiája egyáltalán nem különleges, és beszerezhető más országokból is” – állt egy akkori közleményben. Az országban a mai napig nagy népszerűségnek örvend az az összeesküvés-elmélet, mely szerint a vízhiányt Izrael okozta. A kormányzó párt szerint a krízisből a zsidók akarnak nyerészkedni, és valójában van elegendő víztartalék.

“Ha eljön a “Nulladik Nap”, akkor mindenki egyformán szenved majd tőle, bőrszínre, vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Az emberek érdekeit kell nézni, minden egyéb megfontolás másodlagos. Az ANC mindig igyekszik elkerülni az Izraellel való együttműködés látszatát, de gyakran dolgoznak együtt Izraellel a színfalak mögött. A BDS nagy zajt szokott csapni, és bár nem erősek, az emberek hangulatát képesek befolyásolni.” – jelentette ki a Darren Bergman ellenzéki képviselő.

Vízért sorban álló fokvárosiak

Lipchin szerint egyre többen értik meg, hogy csak profitálhatnak az Izraellel való együttműködésből, és már a korábban a zsidó államot apartheiddel vádoló politikusok is nyitottak az izraeli kapcsolatok felé. “Most már nem is említik az Izraellel kapcsolatos fenntartásaikat. Megoldást akarnak látni, bárhonnan jöjjön is” – mondta Lipchin.

zsido.com

Forrás: TOI