A Kedem aukciósház 10 000 dolláros kikiáltási áron hirdetett meg hat olyan fotót, melyek a hírhedt jeruzsálemi mufti Hitlernél tett látogatásakor készültek.

A képek iránti érdeklődést fokozza Netánháju izraeli miniszterelnök tavalyi megjegyzése, mely szerint a zsidók kiirtását célzó “végső megoldás” ötletgazdája valójában a mufti volt. A történészek felháborodása nyomán módosította véleményét, de azt továbbra is fenntartotta, hogy a manapság palesztin nemzeti hősként számon tartott Hádzs Ámin ál-Husszeini lelkes támogatója volt a holokausztnak.

Két hónappal ezelőtt az izraeli Nemzeti Könyvtár egy olyan táviratot mutatott be, melyben Heinrich Himmler biztatja a muftit “a zsidó hódítók elleni küzdelemre”.

A most nyilvánosságra került fotók feltehetően egy nácik által működtetett táborban készültek 1943-ban. A mufti magas rangú náci tisztek és civil ruhás kormányzati képviselők között látható.

Meron Eren, az aukciósház társtulajdonosa elmondta, hogy a képeket egy német dokumentum-kereskedőtől vásárolta, aki tudatában volt a felvételek jelentőségének. Az árverésen 30 000 dollár körüli leütési árra számítanak. Bár számos olyan fotó ismert, melyen a mufti Hitlerrel és más náci vezetőkkel látható, a most eladásra kínált képek eddig ismeretlenek voltak még a korszak kutatói számára is. A fotók hátulján a “Photo-Gerhards Trebbin” címke látható, tehát feltehetően a németországi Trebbinben hívták elő azokat.

A szakértők azonosítottak több szereplőt a képeken: látható Mile Budak, a horvát fasiszta Ustase párt egyik vezetője, Rásid Ali ál-Gáljáni, iraki náci-barát politikus, Fritz Grobba, Németország iraki nagykövete és az osztrák Arthur Seyss-Inbquart, aki a megszállt Hollandia egyik irányítója volt. Ál-Gáljáni, Grobba és a mufti együtt tehetők felelőssé a bagdadi zsidók körében végzett mészárlás, a Fárhud megszervezésében.

A mufti 1895-ben született az akkor török fennhatóság alatt álló Szentföldön. A zsidóellenes zavargásokban vállalt vezető szerepe miatt a britek elől Libanonba, majd Irakba menekült. Innen Olaszországba ment, majd a hitleri Németországban telepedett le. Jó kapcsolatot ápolt Hitlerrel és a náci párt több prominensével, és lelkesen támogatta a zsidó kiirtásának tervét.

Forrás: Haaretz