Jan Koumot felháborította, hogy a cselgáncs világbajnokságon nem játszották le az izraeli himnuszt.

Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, az Egyesült Arab Emirátusokban nem engedélyezték, hogy az izraeli versenyzők ruháján megjelenjen az izraeli zászló, vagy bármilyen más, a zsidó államra vonatkozó utalás. Még az Izraelt jelző ISR felirat sem szerepelhetett sehol, és jelezték, hogy győzelmük esetén nem játsszák le az izraeli himnuszt, a Hátikvát.

A korlátozások mellett más inzultusok is érték a zsidó állam sportolóit: amikor győztes meccse után Sirá Risoni kezet nyújtott marokkói ellenfelének, Aziza Chakir villámgyorsan kihátrált a küzdőtérről. Ezt követően a bronzérmet szerző Tohár Butbul maradt kézfogás nélkül, amikor az Egyesült Arab Emirátusok versenyzője utasította el a békejobbot.

Az Abu Dhabiban megrendezett világbajnokságon történtek után többen szót emeltek, köztük a WhatsApp nevű alkalmazás alapítója, Jan Koum is. „Mivel az Abu Dhabiban megrendezett Grand Slam dzsudó bajnokságon megtiltották az izraeli zászló megjelenését, vagy az izraeli himnusz lejátszását, ezt most megteszem” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Koum, aki a közösségi oldalon osztotta meg a Hátikvát.

Koum korábban is több alkalommal nyiltan kiállt Izrael mellett. A zsidó származású üzletember Ukrajnában született és fiatalként költözött az Amerikai Egyesült Államokba. 2009-ben alapított vállalatát, a WhatsAppot 2014-ben 19.3 milliárd dollárért adta el a Facebooknak.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews