Mi történt a héten Izraelben?

Egyhangú szavazással választották meg Izrael első arab egyetemi dékánját. Micháel Musza Kárájáni a jeruzsálemi Héber Egyetem jogi tanszékét vezeti hamarosan. Az 52 éves Kárájáni az észak-izraeli Káfr Jászif faluban született, görögkeleti arab család gyermekeként; jelenleg a főváros közelében fekvő Neve Sálom/Wáhát ál Szálám nevű, zsidó-arab közös település lakója. A nemzetközi tekintéllyel és számos jelentős szakmai díjjal rendelkező tudós októberben foglalja el új pozícióját.

Micháel Musza Kárájáni
Micháel Musza Kárájáni
Bubi autó?

A városi kerékpárbérlés rendszeréhez hasonló elektromos bérautó-hálózatot hoz létre a haifai önkormányzat a Környezetvédelmi Minisztérium segítségével. A teljesen elektromos járműveket óradíj fejében lehet a város különböző pontjain igénybe venni, majd a töltőhálózat egy tetszőleges pontján leadni. A károsanyag-kibocsájtástól mentes flotta kezdetben 120 darabból áll majd, és kiegészítésképpen további 80 hibridüzemű autó is bérelhető lesz. Az egyszerre két jármű töltésére alkalmas töltőállomásokat az Elektromos Művek építi ki Haifa 120, forgalmas csomópontjában.

India izraeli haditechnikát vásárol

Az indiai belbiztonsági miniszter izraeli látogatásán megtekintette a Gázai-övezet térségét és kijelentette, hogy országára – akárcsak Izraelre -, szintén földalatti terroralagutak jelentenek veszélyt, melyeken át Pakisztánból próbának muszlim terroristák átjutni Indiába. A Hámász által épített alagutakat Izrael egyre nagyobb hatásfokkal észleli és semmisíti meg egy összetett, föld alatti radarokból, mozgásérzékelőkből és elektrooptikai szenzorokból álló rendszer segítségével.

Barak 8
Barak 8
Az indiai hadsereg több százmillió sékelért vásárol az izraeli berendezésekből. Ezen kívül bevezetik az izraeli fejlesztésű Barak-8 típusú föld-levegő rakétákat is, amilyeneket az izraeli haditengerészet használ. Ezt a rakétarendszert vásárolta meg a közelmúltban a német haditengerészet is.

Izraeli-indiai megállapodás
Izraeli-indiai megállapodás
Diplomáciai botrány tört ki Franciaország és Izrael között

Az egyoldalú, francia rendezésű békekonferencia miatt – melyen Izrael nem vett részt – kialakult feszült viszony enyhítésére a zsidó államba látogatott Manuel Valls miniszterelnök. Az érzékeny témák megvitatása Netánjáhu irodájában zajlott, ahová a francia delegátus tagjai – biztonsági okokra hivatkozva -, nem vihették magukkal mobiltelefonjaikat. A tárgyalás után a diplomaták felháborodva jelentették, hogy visszaszolgáltatott készülékeiken külső beavatkozás nyomait találták. Párizsba érve a telefonokat a Francia Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet munkatársai vizsgálták meg, de nem árulták el, hogy milyen eredményre jutottak. Mindeközben az izraeli Miniszterelnöki Hivatal határozottan cáfolta, hogy bármilyen alapja lenne a gyanúsításoknak. „Izrael szövetségesének tekinti Franciaországot. Ha szükséges, készek leszünk bármilyen információt átadni az üggyel kapcsolatban, de nem szokásunk a szövetségeseink után kémkedni” – közölték.

 Binjámin Netánjáhu miniszterelnök és Manuel Valls francia miniszterelnök

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök és Manuel Valls francia miniszterelnök
Jó ötlet-e terroristákat rabolni?

Szombat éjszaka a Gus Ecionban fekvő Efrát és Tekoa között lőttek rá egy gépkocsira. Az autót vezető férfi közepesen sérült meg a lábát ért lövedékektől, de még volt annyi ereje, hogy a legközelebbi zsidó településig eljusson. Az autóban utazó gyerekeknek nem esett baja. A hadsereg lezárta a közelben lévő két arab falut, és megkezdte a terület átfésülését. Valószínűsítik, hogy ugyanaz a terrorcsoport követte el a támadást, amely egy héttel korábban Otniél közelében végzett Micháel Mark rabbival.

 A szombat éjjeli merénylet sérültje, Éjtán Finkel
A szombat éjjeli merénylet sérültje, Éjtán Finkel
Néhány nappal korábban a szintén Gus Ecionban fekvő Neve Dániel település bejáratánál hajtott autójával egy támadó egy katonai járműbe. A katonák könnyebben, a merénylő súlyosan sérült. A somroni Áriel mellett egy arab nő támadt késével katonákra, akik lelőtték, mielőtt sérülést okozhatott volna. Pénteken a Kineret-tó közelében dobtak meg kővel egy gépkocsit. A kő eltalálta a vezetőt, aki elvesztette uralmát az autó felett és a szalagkorlátnak ütközött. Ekkor a támadó feltépte az ajtót, és megpróbálta kirángatni a sérült nőt a vezetőülésből. Egy közelben haladó autó vezetője vette észre a támadást, és megállt segíteni. A támadó ekkor az út menti gyümölcsös felé menekült. Nem sokkal később a közeli Degánjá-Bét kibuc biztonsági őre lett rá figyelmes, és a lábára leadott lövésekkel sikerült megállítania a támadót. Az azonosítás során kiderült, hogy a férfi jordániai állampolgár, és illegálisan tartózkodott Izraelben.

 Rotem Áhároni, aki a Kineret-tó közelében végrehajtott merényletben sérült meg
Rotem Áhároni, aki a Kineret-tó közelében végrehajtott merényletben sérült meg
Náftáli Benet oktatásügyi miniszter szerint Izraelnek vissza kellene térnie ahhoz a rég elfeledett gyakorlathoz, hogy terroristák elrablásával és fogva tartásával kényszerítse ki izraeli foglyok szabadon engedését. Benet hozzátette, hogy ez a lépés sokkal ésszerűbb, mint a terroristák szabadon engedése fogolycsere akció keretében, ahogyan ez korábban már megtörtént. Az öt éven keresztül Gázában raboskodó Gilád Sálit szabadon bocsájtásáért kiengedett terroristák közül már többen követtek el újabb gyilkosságokat. Jelenleg két katona holttestének átadását kéri Izrael, értük a Hámász 50 terrorista szabadon engedését követeli. „Azt kell tennünk, amit Izrael Állam egykor már megtett. Terroristákat kell elrabolnunk a másik oldalról. Ezzel kell nyomást gyakorolni rájuk, nem pedig még több terroristát elengedni” – mondta Benet.

Náftáli Benet
Náftáli Benet
Megszakítás