Kemény válaszokat ígért az országon végigsöprő antiszemita esetekkel szemben a francia miniszterelnök.

A kormány statisztikái szerint is nőtt az antiszemita incidensek száma Franciaországban. A politikai vezetők kénytelenek a jelenséggel többet foglalkozni, miután Párizs utcáin is megjelentek az utóbbi időben a zsidók elleni falfirkák. Legutóbb azt a fát vágták ketté, amit egy 2006-ban megkínzott és megölt zsidó fiatal, Ilan Halimi emlékére ültettek – olvasható a haaretz.com cikkében.

Christophe Castaner belügyminiszter közlése szerint az antiszemita cselekmények 2018-ban 74 százalékkal emelkedtek, a korábbi 311-ről 541-re. Ezek közül 81 incidens kifejezetten erőszakos volt. Edouard Philippe miniszterelnök kemény szavakkal ítélte el a jelenséget.

Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség Európában, csaknem 550 ezren vannak, de egyre többen döntenek a távozás mellett és települnek át Izraelbe. Ahogy arról nemrég beszámoltunk az antiszemitizmus újjáéledése ellen emelt szót Párizsban Reuven Rivlin izraeli államelnök, amikor a francia-izraeli diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulója alkalmából megnyitotta a második világháborúban zsidókat mentő diplomatáknak, köztük a Magyarországon tevékenykedő svéd Raoul Wallenberg emlékének szentelt kiállítást a francia külügyminisztériumban.

zsido.com

 

 Kép: haaretz.com