A tavalyi adatokhoz képest az elmúlt félévben 10 százalékkal több esetet regisztráltak.

 

Összesen 401 antiszemita indíttatású bűncselekményt regisztráltak idén január és június között Németországban – derül ki a The Telegraphic Agency cikkéből. Az esetek többségéért szélsőjobboldali kötődésű elkövetők tehetők felelőssé. Minden ötödik atrocitás Berlinben történt.

Az német kormány által közzétett adatok szerint tavalyhoz képest 10 százalékkal több támadásról szereztek a hatóságok tudomást. Júliusban például egy berlini nyilvános parkban ért támadás egy zsidó férfit, miután az elkövetők észrevették, hogy Dávid-csillagot visel.

Pár nappal korábban egy 19 éves szíriai férfit ítéltek el, mert áprilisban egy kipát viselő izraeli férfira támadt Berlinben. Nemrég szintén egy zsidó férfit ért támadás miatt volt hangos a sajtó, miután egy palesztin támadó ellen kihívott rendőr az elkövető helyett a zsidó származású áldozatot kezdte el bántalmazni.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a közelmúltban kampányt is indítottak Németországban a kipa szabad viselésére bátorítva. A kezdeményezés célja a széleskörű társadalmi összefogás megteremtése a gyűlölet ellen. A berlini zsidó közösség tagjait már korábban is figyelmeztetni kellett a nyilvános kipa-viselés veszélyeire.

„Nem tűrhetjük tovább ezt ellenállás nélkül” – nyilatkozta áprilisban Gideon Joffe rabbi. A város polgármestere Michael Mueller is támogatásáról biztosította a mozgalmat és csatlakozott a kezdeményezéshez a német zsidók egyik országos szervezete is.

 

zsido.com

 

Megszakítás