Az osztrák hitközség kritizálta a szabadságpárti Karin Kneisslt, amiért meghívta a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ/Fatah) egyik vezetőjét a híres bécsi újévi koncertre.

“Őszinte örömmel üdvözlöm a racionális palesztin vélemény hangját” – köszöntötte Kneissl január elsején Hanan Asrawit és férjét a Bécsi Filharmonikusok koncertje előtt, amelyet televíziós közvetítés segítségével 90 országban 40 millió ember tekintett meg.

A veterán PFSZ-politikusnak számító Asrawi viszont korántsem a mérsékelt nézőpontjáról ismert. A számtalan áldozattal járó első intifáda idején vezető szerepet töltött be a terrorszervezet élén, és azóta is számtalan alkalommal nyilatkozott gyűlöletkeltően a zsidó állammal szemben és vette védelmébe a palesztin terrorizmust.

Asrawi hazugságnak nevezte, hogy a muszlim országokból elüldözték volna a zsidókat. Szerinte a vagyonuktól megfosztott és elkergetett 800 000 zsidó “önként hagyta el hazáját, és ha volt is részük üldöztetésben, az csak a cionisták mesterkedése miatt lehetett”.

Asrawi többször bírálta Ausztria Izrael-barát politikáját is, illetve a kancellár azon véleményét, hogy az Izrael-ellenesség és az antiszemitizmus között nincs igazi határvonal.

“Miért kellett ekkora nyilvánosságot biztosítani egy ilyen Izrael-gyűlölőnek? Hanan Asrawi ismét Izrael démonizálására használta fel ausztriai meghívását. Az izraeliek és a palesztinok egyaránt szenvednek a jelenlegi palesztin vezetéstől. Amit Asrawi Izrael-barát hozzáállásként kritizál, az valójában sokkal inkább palesztinbarát hozzáállás, mint a terrorizmust szító Fatah vagy Hamasz politikája” – közölte Oskar Deutsch, az osztrák hitközség elnöke.

“Izraelben mindenki egyenlő jogokat élvez. Muszlimok, keresztények, zsidók, ateisták és mindenki más képviseletet kap a parlamentben, a bíróságokon és bárhol máshol. Az európai értékek mellett való kiállás kizárja, hogy Izrael olyan gyűlölőit, mint Hanan Asrawi, meghívják az újévi koncertre” –tette hozzá.

Asrawi, aki már novemberben is tett egy látogatást Bécsben, megköszönte a szíves fogadtatást. “A zene valóban globális nyelv, és igazi gyógyító élményt nyújt. Ausztriának és Palesztinának, ahogy nekünk is, továbbra is ápolnunk kell barátságunkat” – írta a Twitteren.

Az egyik osztrák rádióállomás interjút is készített Asrawival, melyben a terrorszervezet politikusa elmondta, hogy “hite szerint az osztrákok még mindig támogatják a palesztin ügyet és tudják, hogy Izrael megszállja és szolgaságba taszítja a palesztinokat”. Ausztria egykori kancellárjára, a zsidó származású Bruno Kreiskyre hivatkozott, aki szoros kapcsolatot alakított ki az Arafat vezette PFSZ-szel, amiért sok kritikát kellett elviselnie Izraeltől és az ausztriai zsidó közösségtől. “Nagyon aggaszt viszont, ahogy Ausztria az ENSZ-ben szavaz. Remélem, a jövőben Ausztria nem szavaz együtt Izraellel. Számunkra Izrael sok tekintetben zsarnoki állam, mely folyamatosan megszegi a nemzetközi jogot. Aki Izrael mellett szavaz, az a nemzetközi jog megszegése mellett szavaz” – jelentette ki Asrawi, a “racionális palesztin vélemény hangja”.

Asrawi meghívása azért is különös, mert Kneissl, és maga a kancellár, Sebastian Kurz is gyakran áll ki Izrael mellett nemzetközi fórumokon, többek között az Európai Unióban is. “Az a benyomáson, hogy Izraellel szemben gyakran kettős mércét alkalmaznak. Hiszek benne, hogy nem ártana, ha Európa reálisabban állna hozzá Izraelhez. Ausztria tevékenyen dolgozik ezen. Izraelnek nem olyan szomszédjai vannak, mint Svájc vagy Liechtenstein, és jó lenne, ha Európa ezt nem felejtené el.” – nyilatkozta korábban a külügyminiszter.

Elemzők hozzáteszik azonban, hogy Kneissl Izrael-pártisága viszonylag új keletű. A külügyminiszter korábban két évet töltött a zsidó államban, ahol a doktorátusát írta a közel-keleti államok határairól.  Kritikusai szerint “Az én Közel-Keletem” című, 2014-ben megjelent könyvében a cionista és a náci ideológia között vont párhuzamot, amikor azt írta: “A cionizmus ‘vér és föld’ ideológiája a német nacionalizmusra épül”.

Kneissl visszautasította a vádat, és így védekezett: “A könyvemben arra a történelmi tényre mutattam rá, hogy Herzl Tivadarra minden bizonnyal nagy hatással volt a XIX. században Európa számos országán végigsöprő nacionalista szellem. Ezek az ideológiák egy időben születtek, és hatottak egymásra”.

zsido.com

Forrás: TOI