A zsidó államban a 60 feletti korosztályhoz tarozók harmada már megkapta az oltás első adagját.

Izraelben nem rég rendelték el a harmadik országos lezárást. Az utóbbi napokban folyamatosan növekszik az új fertőzöttek száma, szerdán közel 102 ezer tesztből 6618 új koronavírus-hordozót azonosítottak, ami 5,6 százalékos, Izraelben igen magasnak tekintett arány.

A gyülekezési korlátozások értelmében zárt helyen legfeljebb tízen, nyitott térben pedig húszan lehetnek együtt, és senki nem látogathat el másokhoz, mindenkinek a lakásában kell tartózkodnia, amit elvileg csak munkavégzés vagy létszükségleti cikkek megvásárlására hagyhat. Ily módon szilveszteri partik megrendezésére sincs mód, bár a zsidó hagyományok szerint amúgy is máskor szokás az újévet köszönteni Izraelben. A rendfenntartók drónok és helikopterek bevetését is tervezik az esetleges házibulik és kerti ünnepségek felszámolására.

A járvány leküzdésének reményét az oltások jelentik. Szerdán több mint 150 ezer embernek adták be a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát, velük már közel 800 ezerre nőt a 11 napja tartó oltási kampányban a beoltottak száma a mintegy 9 milliós országban.

A veszélyeztetett, 60 év feletti korosztály harminc százalékát már ellátták a vakcina első adagjával, de a minisztérium felhívta a figyelmet, hogy az arab közösségekben kirívóan alacsony a beoltottak száma, és ezért felvilágosító kampányt kezdenek körükben.

A szakemberek közölték, hogy eddig csak minden ezredik oltottnál jelentkezett enyhe mellékhatás. A statisztikai adatok szerint jelenleg Izrael a világ leginkább beoltott országa, a lakosság 7,44 százaléka kapott már a koronavírus elleni oltóanyagból, utána következik Bahrein 3,37 százalékkal, majd az Egyesült Királyság 1,18 százalékkal.

Az oltási kampány eddigi sikerét a munkát felügyelő egészségbiztosító pénztárak pontos adatkezelésével, az általuk működtetett rendelőintézetek szervezettségével és hatékonyságával, valamint az oltásba vetett bizalommal magyarázzák a helyi szakértők.

Az oltóanyagkészletek körülbelül 10 nap múlva elfogynak az eddigi ütem folytatásával a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint. Hacsak nem születik megállapodás a februárban esedékes Pfizer oltóanyag-szállítmány előrehozásáról, hiány jelentkezhet a vakcinában, és az egészségügyi minisztérium arra kényszerülhet, hogy januárban két hétre félig befagyassza az oltásokat, vagyis csak a második dózis beadásával foglalkozzon.

MTI/zsido.com