Drónok és ballonok ellen is hatékony az izraeli lézerfegyver

Támadó drónok és ballonok ellen fejlesztettek ki lézeres elhárító rendszert izraeli szakemberek. Az eszköz akár városi körülmények között és repülőtereken is megbízhatóan működik.

A prototípust a Ben Gurion University of the Negev professzora fejlesztette ki, azután, hogy megsokasodtak a ballonokkal elkövetett gyújtogatások az izraeli mezőgazdasági területek ellen 2018-ban – írja a jpost.com.

Amiel Ishaaya éppen olyan lézeren dolgozott, amivel fóliasátrak anyagát lehet vágni az iparban, a terroristák pedig hasonló anyagokból készítik a szerkezeteiket. A professzor megkereste az iparág jelentős cégeit is az ötletével, valamint a határrendészet parancsnokságát. Néhány millió sékel befektetéssel egy éven belül elkészült a prototípus. A múlt hónapban már élesben is tesztelték az elhárító rendszert, mégpedig sikeresen.

Egyre gyakoribb fenyegetést jelentenek a támadásra használt drónok is, amiket a leghatékonyabban úgy lehet elhárítani, ha zavarják a kapcsolatot az eszköz és irányítója között. Ám a jövőben várhatóan a drónok képesek lesznek az önirányításra, így a zavarásnál drasztikusabb módszerekre lesz szükség. Például az ilyen lézerfegyverekre.

Az új rendszer lényege, hogy ellentétben az eddigiekkel, a működése érdekében nem kell korlátozni a légteret, a célponton kívül másra nem veszélyes, akár nyilvános rendezvényeken is bevethető.

zsido.com

Kép: jpost.com

  • Küldés emailben