A J’Accuse című film elkészítését évek óta tervezi az Oscar-díjas rendező – írta a The Hollywood Reporter.

A történet főhősét, Alfred Dreyfus kapitányt Louis Garrel alakítja, de szerepel majd a filmben Mathieu Amalric, Olivier Gourmet és Polanski színésznő felesége, Emmanuelle Seigner is.

A hazaárulással vádolt Alfred Dreyfus ügyét a francia igazságszolgáltatás legnagyobb tévedései közé tartozik. A francia-zsidó kapitány ellen az 1890-es évek végén indult per azzal a váddal, hogy a németeknek kémkedett. Jean Dujardin Oscar-díjas francia színész játssza majd azt a kémelhárító tisztet, aki Deyfus elítélése után bizonyította, hogy az életfogytiglan börtönbe küldött kapitány ártatlan volt.

Polanski hat éve tervezi a filmet. 2012-ben a cannes-i filmfesztiválon be is jelentette, hogy dolgozik rajta. A forgatókönyvet Robert Harris brit író írta, aki korábban Polanski Szellemíró című filmjének szkriptjét jegyezte.

A rendező a J’Accuse (Vádolom) címet Emile Zolától kölcsönözte, aki ezzel kezdte 1898-ban publikált híres nyílt levelét, amelyet Dreyfus védelmében írt és amelyben antiszemitizmussal vádolta meg a francia kormányt.

A napokban számoltunk be arról, hogy nemsokára múzeum nyílik Alfred Dreyfus tiszteletére Franciaországban.

MTI/zsido.com