Egy magyar zsidó lányt mentett meg.

A jeruzsálemi Jád Vásem Intézet posztumusz adományozta a Világ Igaza kitüntetést egy egyiptomi muszlim orvosnak a múlt hét csütörtökön rendezett berlini megemlékezésen.

A díjat olyan nem zsidó emberek kapják, akik életük kockáztatásával mentették meg zsidó üldözöttek életét a holokauszt évei alatt. Muhamad Helmy helyett unokaöccsének fia vette át az emlékérmet. Helmyt már 2013-ban felterjesztették az elismerésre, de négy évig tartott, amíg a Jád Vásem munkatársai rátaláltak az orvos élő leszármazottaira. Az egyiptomi család először nem akarta elfogadni a kitüntetést, mert a Jád Vásem Izraelben működik. Végül egy filmrendező rábeszélésére megváltoztatták döntésüket. Talya Finkelt nagyon megragadta a náci Németországban zsidókat mentő egyiptomi orvos története és elhatározta, hogy filmre viszi a témát. Felvette a kapcsolatot a hős unokaöccsének fiával, a szintén orvosként dolgozó Dr. Nasszer Kotbyval, hogy jobban megismerhesse a család történetét. Dr. Kotby képviselte a családot a berlini díjátadási ceremónián is.

Muhamad Helmy az egyiptomi Khartoumban született 1901-ben. Németországban végezte orvosi tanulmányait és Berlinben telepedett le. Gyors karriert épített, hamarosan a Moabit Kórház urológiai osztályának főorvosává nevezték ki. Mivel nem árja származású volt, 1938-ben eltávolították állásából, és megtiltották, hogy feleségül vegye német menyasszonyát.

Dr. Helmy a baráti körhöz tartozó Boros Annát, a fiatal zsidó lányt a lakásában bújtatta, továbbá rejtekhelyről és gyógyszerekről gondoskodott a lány szülei és nagymamája számára is.

Dr. Helmy nem rejtette véka alá náciellenes meggyőződését, ezért hamar a Gestapo látókörébe került. Amikor veszélyt érzett, Annát ismerőseihez vitte, akiknek drezdai rokonaként mutatta be. A Gestapo razziáinak elmúltával Anna visszatért a lakásban kialakított búvóhelyre.

Finkel filmjében, mely az “Anna és az egyiptomi orvos” címet kapta, a két család leszármazottaival járja be a berlini helyszíneket. Finkel az Egyesült Államokban rátalált Anna lányára, Carla Gutman-Greenspan-ra és az egyiptomi Helmy családra is. Az orvos 1982-ben halt meg Berlinben, gyermeke nem született. A rendező szoros barátságot alakított ki Dr. Kotbyval, aki hajlandónak mutatkozott részt venni a film elkészítésében, Izraellel kapcsolatos aggályai ellenére is.

“Nasszer nagyra tartja Helmyt, aki egyfajta apafigura is volt a számára. Elmagyaráztam neki, hogy a film segítségével rokona emléke örökké élni fog. A film zárójelenete a berlini díjátadás lesz, ahol ő vehette át a kitüntetést Muhamad Helmy nevében.”

Carla Guttman-Greenspan nagyon hálás, hogy családja jótevőjét végre hivatalosan is elismerik. “Dr. Helmy nélkül ma én sem lennék életben, ahogy két testvérem, Charlie és Fred sem. Ugyan így, hét gyermekem sem születhetett volna meg az ő áldozatvállalása nélkül.” Carla elmondta, hogy édesanyja 1969-ben látogatást tett Dr. Helmynél Berlinben, ahol közös fotó is készült róluk. Akkor derült ki, hogy az orvos hamis áttérési bizonyítványt is szerzett a berlini Központi Iszlám Intézettől, melynek szellemi vezetője – ironikus módon – Hitler nagy rajongója, a jeruzsálemi mufti volt. Később egy hamis, arab nyelvű házasságlevelet is szerzett, mely szerint Anna egy egyiptomival kötött házasságot egy muszlim ceremónia során.

Az elismerést Izrael németországi nagykövete, Jeremy Issacharoff adta át a német külügyminisztérium épületében.

Irena Steinfeld, a Jád Vásem “Világ Igazai” osztályának vezetője elmondta, hogy Dr. Helmy, aki szintén a náci rendszer számkivetettje volt, meglátta az embert az üldözött zsidókban, és kötelességének érezte, hogy kiálljon mellettük és segítse őket. “Helmy példája mutatja, hogy éljen az ember bármennyire is a társadalom peremén, képes arra, hogy jelentős tetteket hajtson végre.” – tette hozzá Steinfeld.

“Helmy különlegessége abban rejlik, hogy felismerte: bár a világot nem tudja megváltoztatni, egy lány életét azért képes megmenteni.” – mondta a filmrendező.

A Jád Vásem Intézet eddig 26 500 ember számára ítélte oda a Világ Igazai kitüntetést. Közülük hetvenen muszlimok, s Dr. Muhamad Helmy az első arab.

Forrás: Arutz7