A költség sem lehet kifogás.

Nemrégiben a Floridai Szövetségi Bíróság megerősítette egy alsóbb fokú bíróság határozatát, mely arra kötelezte Florida államot, hogy a börtönökben raboskodó zsidók számára kóser kosztot biztosítson. Az állam a fellebbezésében azzal érvelt, hogy a mintegy tízezer zsidó rab kóser étellel való ellátása tizenkét millió dollárral terhelné meg a költségvetést. Ezt a pénzt másra is, például a foglyok életkörülményeinek javítására lehetne fordítani.

Daniel Blomberg, a vallásszabadságot támogató Becket Alapítvány jogi tanácsadója nagy győzelemként értékelte az ítéletet. A bíróságnak benyújtott nyilatkozatában rámutatott arra, hogy amennyiben egy zsidó rab nem kap kóser ételt, akkor esetleg inkább azt választja, hogy nem eszik. Egy börtönbe került embernek sok mindenről le kell mondania, de az alapvető vallási meggyőződését nem vehetik el tőle.

Figyelemreméltónak nevezte azt is, hogy az Egyesült Államok harmincöt államában nem hivatkoznak költségvetési problémára, amikor a zsidó raboknak kóser kosztot biztosítsanak. Kutatások bizonyítják azt is, hogy ha a raboknak biztosítják a vallásgyakorlást, akkor ez csökkenti az erőszakot, sőt a visszaesés esélyét is, ami nyilvánvalóan az egész társadalom javát szolgálja.

A New York államban található börtönökben a zsidó rabok már régóta mehadrin kósert kapnak. Az Otisville-i börtönben, ahol számos hárédi személyt is fogva tartanak, a rabok többfajta mehadrin heksérrel ellátott koszt közül választhatnak.

Dan Diamant

Forrás: bhol.co.il