Az amerikai kormány soha nem marad csendben és mindig szembeszáll majd az antiszemitizmussal – hangsúlyozta kedden az amerikai elnök a holokausztra emlékező ünnepségen Washingtonban. Zsidó szervezetek üdvözölték, hogy Trump most egészen más módon beszélt mint a holokauszt nemzetközi emléknapján kiadott nyilatkozatban.

Az elnök az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum kongresszusi emlékünnepségén mondott beszédet. A holokauszt-túlélő néhai amerikai író, Elie Wiesel szavait is idézve Donald Trump leszögezte: az Egyesült Államok szembeszáll az antiszemitizmussal és eltiporja az előítéletességet.

A beszédben Trump hangsúlyozta: “a holokausztot tagadók bűnrészesek ebben a szörnyűséges gonoszságban és mi soha nem fogunk csendben maradni”. “Azt ígérem, hogy szembeszállunk az antiszemitizmussal, kiirtjuk az előítéletet, elítéljük a gyűlöletet. Szemtanúk leszünk és cselekszünk. Az Egyesült Államok elnökeként mindig kiállok a zsidó nép és nagyszerű partnerünk és barátunk, Izrael Állam mellett” – fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint  Izrael “a zsidó nép lankadatlan erejének örök emlékműve”.

Donald Trump – aki szokásától eltérően ezúttal nem szabadon beszélt, hanem felolvasta az általa mondottakat – szólt az emlékünnepségen jelenlévő holokauszt-túlélőkhöz is, s megbecsülését fejezte ki, hogy emlékeznek a nácik által elkövetett rémtettekre. “Mélyen megindít, hogy a történelem legsötétebb óráit túlélők társaságában vagyok. Az önök jelenléte megszenteltté változtatja összejövetelünket” – fogalmazott Trump.

Az elnök köszönetét fejezte ki a II. világháború jelenlévő veteránjainak is, megjegyezve, hogy amerikai katonák szabadítottak fel a náci koncentrációs táborokat. Hozzátette: “áldozatkészségük segített megmenteni a szabadságot a világ számára”.  

Az emlékünnepség előtt a Fehér Házban Trump állásfoglalást írt alá, amelyben emlékeztetett a holokauszt borzalmaira és hangsúlyozta az emlékezés szükségességét. “Soha nem szabad felejtenünk” – állt a nyilatkozatban, amely egyúttal az egész amerikai népet  felszólította, hogy az április 30-ig tartó emléknapokon emlékezzen a holokauszt áldozataira.

A Jewish Telegraphic Agency újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy szemben a holokauszt nemzetközi emléknapján kiadott, nagy vihart kavart közleménnyel, ezúttal Trump egyértelművé tette, hogy a holokauszt a zsidó nép ellen irányult. Mint arról lapunk is beszámolt, az a bizonyos januári nyilatkozat egyetlen szóval sem említette meg a zsidókat mint a holokauszt áldozatait, és az antiszemitizmust, ami a holokauszthoz vezetett. Ezt a hiányosságot akkor több zsidó szervezet szóvá tette. A felzúdulás hatására a CNN megkereste az elnöki hivatalt. Hope Hicks szóvivő elmondása szerint azért nem említette meg a szöveg a zsidókat külön, mert minden csoportról meg akartak emlékezni, aki a holokauszt alatt szenvedett. A Fehér Ház szóvivője ezen a ponton egy újságcikkre (!) hivatkozott, amely leírja, hogy a holokauszt 6 millió zsidó áldozata mellett további 5 millió embert öltek meg a nácik, többek között papokat, romákat, mentális sérülteket, kommunistákat, szakszervezeti tagokat, anarchistákat, ellenállókat és szlávokat.

Ez a magyarázkodás azonban csak növelte az ellenérzéseket, a republikánusok és a demokraták közül több képviselő és szenátor is bírálta az apparátust az elhibázott közlemény miatt. Többen emlékeztettek arra, hogy ez a megközelítés jelentősen eltér attól, amit az előző elnökök képviseltek. George W. Bush közleményében kitért az újraéledő antiszemitizmusra, ami nem különbözik attól a „fertőző intoleranciától, amely a holokauszthoz” vezetett. Barack Obama pedig a nácik által meggyilkolt 6 millió zsidóra és a többi áldozatra emlékezett, nem felejtve megemlíteni az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát.

Úgy látszik Trumpot meggyőzték a kritikák, mert a tegnapi megemlékezésen már így fogalmazott: „A nácik lemészároltak 6 millió zsidót. A népirtás során meggyilkolták az európai zsidók kétharmadát. Ártatlan emberek millióit börtönözték be és végezték ki a nácik a könyörület legkisebb jele nélkül” – mondta.

Zsidó szervezetek – köztük olyanok, amelyek a múltkori alkalommal élesen tiltakoztak – üdvözölték ezt a fordulatot. Jason Isaacson, az Amerikai Zsidó Tanács egyik vezetője dicsérte Trumpot az egyenes és történelmileg pontos beszéd miatt, amely empátiát tanúsított a zsidók iránt. Külön hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az elnök bejelentette: a zsidók ellen irányuló gyűlölet minden formája ellen küzdeni fog.

Ezt az üzenetet próbálta erősíteni az elnök lánya is, aki az első európai hivatalos útján, a tegnapi napon Berlinben felkereste a Holokauszt Emlékművet. Ivanka Trump kijelentette, hogy azt szeretné, ha a gyermekei olyan világban nőnének fel, amelyben a vezetők garantálják, hogy sosem történik többet olyan népirtás mint amilyen a holokauszt volt.

Az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum egyébként a múzeum legrangosabb kitüntetésével, az  idei Elie Wiesel-díjjal Angela Merkel német kancellárt tüntette ki. “Angela Merkel tántoríthatatlan elkötelezettségről tett tanúbizonyságot arra vonatkozóan, hogy a holokauszt emlékének megőrzése elsődleges fontosságú Németország számára” – fogalmazott indoklásában Tom A. Bernstein, a múzeum vezetője.

MTI/zsido.com