Jom kipuri történet.

A Jezréel-völgyben fekvő Migdál Háemekben működő Migdál Or intézmények legendás vezetője, Jicchák Dávid Grossman rabbival esett meg ez a történet. A rabbit sokan csak „diszkó rabbi” néven ismerik, mert gyakran betér egy-egy hangos éjszakai szórakozóhelyre, hogy olyan lelkekre találjon, akik az ő segítségével visszatérhetnek a Tórához.

Jó néhány évvel ezelőtt egy férfi látogatta meg Grossman rabbit az otthonában, nem sokkal jom kipur előtt. Könnyek között mesélte el, hogy az unokája eltűnt. „A fiam és a családja Európában él” A fiukat – vagyis az unokámat –  Izraelbe küldték tanulni. Egy misszionáriussal bérelt szobát, aki rávette őt, hogy költözzön a Dir Háná határában fekvő apátságba. Hogyan is imádkozhatnék én jom kipurkor, amikor az unokám egy apátságban ül?”

Grossman rabbi azonnal kapcsolatba lépett egy helyi muszlim vezetővel, kiderült, hogy az ő fia szállítja az apátságba az ételt. Segítséget ajánlott a rabbinak, hogy bejusson az apátságba. Az utazásnak egy feltétele volt: a rabbi ne keltsen feltűnést hagyományos hászid öltözetével. Így is lett, Grossman rabbi farmert húzott, fejére kalap helyett parókát tett, így zötykölődött a kenyérrel, zöldséggel, gyümölccsel megrakott traktoron a hegy tetején álló apátságba.

Az álruha működött: a rabbit beengedték. Odabent rögtön megkereste a fiút, félrehívta egy szobába, és levette a parókáját. A fiú meglepetten kérdezte, hogy mit keres a rabbi azon a helyen. Ő pedig így válaszolt: „Te mit keresel itt? A nagyapád túlélte a náci haláltáborokat, ezt érdemli? Sírva jött hozzám, nem lehetett megnyugtatni.” – A fiú sírni kezdett, a családjára panaszkodott, Grossman rabbi azonban nem engedett: „Értem, hogy problémáid vannak, de túl messzire mentél. Két nap van még jom kiupurig. Hogy tölthetnéd itt azt a szent napot?”

A fiú így felelt: „Történjék bármi is, enni fogok jom kipurkor”. – A rabbit ez sem ingatta meg: „Teli van a hűtőm, csak gyere. Legyél velünk MIgdál Háemekben azon a napon.” A fiú nem akart igent mondani, a rabbi egyedül utazott vissza a traktoron a faluba.

Eljött az engesztelés napja, de a rabbi hiába várta, a fiú nem volt sehol. A következő estén azonban, a böjt vége után telefonhívás érkezett a fiú nagyapjától: együtt töltötte unokájával a szent napot, a fiú visszatért hozzá.

Évekkel később Grossman rabbi egy New York-i zsinagógában imádkozott. Egy férfi lépett oda hozzá, ortodox zsidó viseletben. Mosolyogva hajolt oda hozzá, és azt suttogta: „Grossman rabbi, hol van a parókája?”

 

Forrás: Arutz7