Az egykori Auschwitzban (a település lengyel neve Oświęcim) elkezdték digitalizálni az Oshpitzin (Oszpicin) Zsidó Múzeum gyűjteményét, így online is elérhető lesz több ezer tárgy – írja a Jewish Heritage Europe.

 

A múzeum – amely a város jiddis nevét viseli – az Auschwitz Jewish Center Foundation nevű oktatási-vallási szervezet része. Az intézménynek a település egyetlen fennmaradt zsinagógája ad otthont. Ehhez tartozik az a ház is, amelyben Szymon Kluger, a város utolsó zsidó lakója élt.

A digitális katalógus projekt 18 hónapig tartott.

Összesen 1378 műtárgy, 8058 fénykép, 18165 dokumentum, 744 multimédiás tartalom és 4096 könyv felmérését és katalogizálását foglalta magában.

Az anyagok között vannak a város zsidó épített örökségéhez kapcsolódó darabok, köztük egy XVIII. századi sírkő, valamint a nácik által lerombolt Nagy Zsinagógából származó csempék, gyertyatartók és más relikviák.

A holokauszt előtt Oświęcim lakosainak többsége zsidó volt. Messze földön híres volt például a Haberfeld szeszfőzde, ennek emléktárgyai is megtalálhatóak a múzeumban. Ez a múzeum nem a haláltáborról szól, hanem az itt évszázadokig élő zsidók sokszínű történetét mutatja be.