Történelem jelen időben.

„A rabbi e-mailben fogja elküldeni a meghívót a zoomos szombatfogadásra, melyet a saját otthonából élvezhet.”

„A kóser bolt whatsapp-üzenetben igazolja vissza vásárlóinak a maceszrendeléseket”.

„Töltse le a zsinagóga által küldött posztert, mely a segítségre szoruló embereket támogatásának lehetőségeit tünteti fel.”

„Küldje tovább a közösség pszichológiai segítséget ajánló tagjainak elérhetőségét minél több tagunknak”.

A fenti digitális töredékek, más szóval efemerek a napjainkban zajló zsidó történelem dokumentumai. A megszokott helyzetben zsinagógai hirdetőtábla, kóser étterem étlapja, esküvői meghívó vagy zsidó filmfesztivál plakátja képezné ezeket a mulandó szavatosságú dokumentumokat, melyeket az emberek nem feltétlenül őriznének meg, de a későbbi nemzedékek számára sok információt szolgáltatnak majd napjaink zsidó közösségeinek kultúrájáról, történéseiről, jellegzetességeiről.

A jelenlegi rendkívüli helyzetben ezek a töredékek hatalmas területet ölelnek fel: vallásjogi újításokat vagy ezek elutasítását, a „social distancing”, vagyis a távolságtartás előírásainak megfelelő közösségi programokat, a furcsa élethelyzetekre adott humoros válaszokat és a zsidó élet eseményeinek átalakulásáról szóló feljegyzéseket. Érdemes hát ezeket a dokumentumokat is összegyűjteni, mert a kitartás, a kreativitás és a tragédia megélésének formáiról tanúskodnak.

Ez okból jött létre az Izraeli Nemzeti Könyvtár „COVID-19 Efemer Gyűjteménye”, mely egyfajta digitális időkapszulaként őrzi meg a vírus árnyékában eltelt hónapok jellegzetességeit.

Nevezhetjük digitális genizának is, hiszen a geniza szó raktárat, tárolóhelyet jelent és olyan helyiséget vagy üreget jelöl, ahol már nem használható, nem kóser szent iratokat, illetve Isten nevét tartalmazó írásokat tárolnak. Ezeket az iratokat ugyanis a zsidó vallás szerint tilos megsemmisíteni vagy kidobni, így ezeket genizákban őrzik, illetve eltemetik. Gyakran azonban egészen hétköznapi iratokat és magánlevelezéseket is genizákban helyeztek el. A régi korok zsidóságáról rendelkezésünkre álló tudás jelentős része származik a feltárt genizákban talált dokumentumokból és töredékekből. Feltehetően hasonlóan fontos forrásként szolgál majd ez a digitális gyűjtemény is az utókor számára.

A jövő szociológusai, antropológusai, a zsidó történelem és közösségi élet kutatói, marketingszakemberek, programozók és rabbik bizonyára nagy örömmel elemzik majd az itt összegyűjtött dokumentumtöredékeket.

Reményeink szerint a koronavírus-járvány hamarosan csupán történelmi emlékké szürkül, ám az erre az időszakra jellemző digitális dokumentumtöredékek, tűnjenek bármennyire is ideiglenesnek és érvényüket vesztettnek is, fontosak lesznek a későbbiekben, hogy jobban megértsük, mi is zajlott le közösségeinkben ezekben a különös hónapokban.

Aki szívesen részt venne e kezdeményezésben, a következő e-mail címre küldheti a digitális efemereket: ephemera@nli.org.il

zsido.com

Forrás: NLI