Különleges és megrázó kiállítás nyílt azoknak a gyerekeknek a rajzaiból, akiket a nácik a teheresienstadti koncentrációs táborba hurcoltak.

A 4500 rajz 1943-ban és 1944-ben készült. Egy bizonyos Friedl Dicker-Brandeis tartott a gyerekeknek titokban művészeti foglalkozást a nácik „kirakat” táborában. Az alkotások a mindennapi életet, a reményeket és álmokat ábrázolják, ami segítette a gyerekeket abban, hogy megküzdjenek a kegyetlen valósággal – olvasható a ynetnews.com cikkében.

A gyerekek művei úgy maradtak meg, hogy az órákat tartó művész két bőröndbe rejtette azokat, mielőtt őt magát haláltáborba deportálták. A gyűjtemény a Prágai Zsidó Múzeum tulajdona, jelenleg a Pinkas Zsinagógában vannak kiállítva. Az egyik látogató arról beszélt a lapnak, hogy fontos lenne, hogy a fiatalok lássák mindezt.

A mai Csehország területén található Teheresienstadtban legalább 35 ezer zsidó halt meg. 87 ezer embert vittek tovább innen Auschwitzba és más haláltáborokba, a többségük nem élte túl a holokausztot.

zsido.com

Kép: ynetnews.com