Michigan államban kormányzói választást tartanak novemberben.

A Demokrata Párt színeiben a kormányzó-helyettesi pozícióért ringbe szálló Garlin Gilchrist Izraelt elítélő és a Hámász terrorszervezetet dicsérő kijelentést tett. Korábban főnöke, a kormányzóságért induló, szintén demokrata Grechen Whitmer közölte, hogy nem ítéli el a zsidó állam deligitimálásáért küzdő BDS-mozgalmat. Whitmer korábban megyei ügyészként dolgozott.

Amikor néhány hete Whitmer a választóival találkozott – számos kollégájával ellentétben – nem volt hajlandó elítélően nyilatkozni a BDS tevékenységéről, ehelyett a szólásszabadság alkotmányos jogáért emelte fel szavát. Ekkor került előtérbe kollégája, a kormányzó-helyettesi székért induló Gilchrist néhány korább nyilatkozata, melyek sokak felháborodását kiváltották.

A politikus szerint a Hámász a Gáza-övezet legitim irányítója, továbbá keresetlen szavakkal fejezte ki bizonyos amerikai körök Izrael-pártiságát. 2009-ben így írt egy Twitter-üzenetében: „Elegem van azokból a politikusokból, és evangélista keresztényekből, akik Izrael ***-ét csókolgatják, függetlenül attól, hogy Izrael mit követel el ’védelem’ címszóval.”

Később arról beszélt, hogy reményei szerint Obama elnök véget vet annak a hozzáállásnak, mely szerint Izraelnek mindig igaza van. Egy másik üzenetében a következőket állította: „A Hámász egy törvényesen megválasztott párt, mely kizárólag az izraeli agresszió és az azt támogató nyugati világ miatt került hatalomra”.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint jelenleg a Whitmer-Gilchrist páros vezet, kilencpontos előnnyel. Amíg a demokraták a michigani választók 46%-ának támogatását tudhatják maguk mögött, addig republikánus ellenfeleik csupán 37%-on állnak.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás