Nem lesz teljesen legális a marihuána Izraelben, de az állam nem fogja büntetni a füvezőket. A gyógyászati célú felhasználás már most is engedélyezett, termeszteni és forgalmazni a jövőben sem lesz szabad.

A marihuána használat dekriminalizálása mellett döntött az izraeli kormány. A döntés után egy tárcaközi bizottságot hoznak létre, hogy előkészítsék a törvényt, amit majd el kell fogadnia a Knesszetnek. Május 7-ig kell elkészülniük a javaslatoknak. Az előterjesztést a kabinetnek hivatalosan Giled Erdan belbiztonsági miniszter a Likud részéről és az igazságügyi tárca vezetője Ajelet Shaked a Jiszrael Betenu párt részéről nyújtották be.

A kormány jóváhagyása fontos lépés az új szabályozás felé, ami a széleskörű tájékoztatást helyezi a büntetőjogi megközelítés elé – nyilatkozta Erdan. A terv szerint, ha valakinél 15 gramm füvet találnak, miközben nyilvános helyen füstöl, bírságot kap, de nem lesz priusza. A negyedik lebukás hozna magával vádemelést, de ilyenkor is csak „elterelésre” küldenék a delikvenst – olvasható a jta.org cikkében.

A forgalmazás és termesztés továbbra is bűncselekménynek számít. Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta: óvatosan és ellenőrzött módon kell megtenni ezeket a lépéseket. „Egyrészt nyitottak vagyunk a jövőre nézve, másrészt figyelembe vesszük a veszélyeket és megpróbáljuk megtalálni az egyensúlyt” – mondta az izraeli kormányfő. A gyógyászati célú felhasználás engedélyezett Izraelben most, nagyjából 25 ezren élnek vele. Ők receptre, gyógyszertárakban vehetik meg a marihuánát.

Hogy a vallás mit mond a drogokról és az alkoholról, arról itt olvashatnak.

Kép: jta.org