A tel-avivi magyar kulturális és gasztronómiai fesztivál kiemelt vendége idén Debrecen volt, ennek kapcsán látogatott Izraelbe Papp László, a város polgármestere. Megnyitó beszédében a Debrecenben fellendülő turizmusról beszélt, melyben nagy szerepe van a vártnál is sikeresebben működő Debrecen-Tel Aviv repülőjáratnak.

A polgármestert és delegációját a debreceni EMIH vezetője, Smuel Faigen rabbi kalauzolta látogatása során. Megmutatta Kfár Chábádot, a teljesen lubavicsi ha­szidok által lakott falut is és megismertette a csoportot a nemzetközi Chábád mozgalom történetével.

Jeruzsálemben elsőként a Siratófal rabbija, Smuel Rab­bi­no­vitch fogadta Papp Lászlót. A rabbi megköszönte a polgármester debreceni zsidóságért tett erőfeszítéseit, amire válaszul Papp elmondta, megtiszteltetés számára, hogy elősegítheti a debreceni zsidóság erősödését.

Ezután a csoport látogatást tett a Siratófal alatti alagútrendszerben kialakí­tott látogatóközpontban, ahol megismerkedtek a Szentély történetével. A különleges ide­genvezetés során megtekint­hették az itt folyó ásatásokat és a komplexum közönség elől még elzárt, újonnan kialakított részét is. „Ezek nem csak kövek, hanem a zsidó nép gyökerei” – magyarázta a csoportnak Rabinovitch rabbi. A delegáció ezután a Siratófal felszín feletti részéhez ment, majd imádkozás után Faigen rabbi a zsidó negyeddel ismertette meg őket.

Fotók:

https://www.facebook.com/pg/Zsidocom/photos/?tab=album&album_id=1481666488596651