Izrael a 11. legboldogabb ország a Földön. Legalábbis ez derül ki a boldogság világnapján (március 20.) publikált World Happiness Report rangsorából. Ilyen kedvező helyezéssel Magyarország nem büszkélkedhet, mi a 91. helyen szerepelünk a listán, Marokkó és Pakisztán között.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Hálózata keretében 2012 óta éves rendszerességgel készülő World Happiness Report 2016-os kiadása 157 országot rangsorol. A boldogság-index összeállításakor a kutatók figyelembe vették az ország egy főre jutó GDP-jét, a várható életkort, a korrupció észlelt szintjét, a nagylelkűséget és a döntéshozatal szabadságát. A boldogsági sorrend képzeletbeli dobogójára Dánia, Svájc és Izland állhat fel. Az első tízben Európából a három skandináv országot, valamint Hollandiát találjuk. Európán kívülről Kanada, valamint Ausztrália és Új-Zéland került még ebbe a csoportba.

20160321_1

Izrael az előkelő 11. helyen szerepel, annak ellenére, hogy az ország súlyos konfliktusokkal terhelt földrajzi régióban helyezkedik el és a lakók állandó fenyegetettségben élnek. Ráadásul ezt a pozícióját az elmúlt három jelentésben mindvégig megőrizte. A szűkebb régió országai közül még inkább kiemelkedik Izrael. Jordánia a 80., Libanon a 93. helyre került, míg Egyiptom csak a 120. a listán. Szíria pedig a második legboldogtalanabb, Burundit is lehagyva a 156. helyezést érte el a különböző gazdasági és társadalmi mutatók alapján készült rangsorban.

Magyarország a lista második felében helyezkedik el. A 91. helyezéssel Marokkó és Pakisztán közé kerültünk. A 28 uniós tagállamból csak háromnál (Portugália, Görögország és Bulgária) vagyunk boldogabbak. Ígéretes ugyanakkor, hogy a 2015-ös jelentéshez képest javult a pozíciónk: az akkori 104. helyezéshez képest 13-mal került előrébb Magyarország.

 

Munkatársunktól (a World Happiness Report jelentése alapján)