Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Vasárnap délben gázolásos merénylet történt Jeruzsálem Ármon Hánáciv negyedében, a népszerű kilátóhely, a Tájelet közelében. Egy arab sofőr hajtott gyülekező katonák csoportjába a teherautójával. A merényletben négy katona, három nő és egy férfi, életét vesztette, további 15-en pedig megsérültek, közülük többen súlyosan. A támadót végül egy idegenvezető lőtte le önvédelmi fegyverével, de vele majdnem egy időben katonák is adtak le lövéseket.

Az áldozatok

A videófelvételeken látható, ahogy a teherautó a katonák közé hajt, majd megáll, és visszatolat, hogy még egyszer letarolja őket. A katonák közül csak néhányan lőttek a teherautóra és nagyon sokan futásnak eredtek, ezért a hadsereg vizsgálatot kezdeményezett.  A közvélemény egy része a katonák védelmére kelt, mondván, a múlt heti ítélethirdetés után nem mertek tüzet nyitni a támadóra. A teherautó vezetőjét csak másfél perc elteltével tudták semlegesíteni. Egyes katonai szakértők szerint azonban helyesen jártak el, hogy csak kevesen használták a fegyverüket, mert így elkerülték, hogy baráti tűztől sérüljön meg valaki.

A merénylethez használt teherautó

A merénylettel kapcsolatban eddig kilenc gyanúsítottat tartóztattak le, köztük a terrorista több családtagját is, konspiráció gyanúja miatt. A rendőrség lezárta a főváros Dzsábel Mukáber nevű negyedét – itt élt az elkövető -, felszámolta a terrorista emlékére emelt sátrakat, és megakadályozta az ünnepségek megtartását. Számos arab településen azonban tűzijátékkal és édességek osztogatásával ünnepelték a gyilkosságokat.

Ünneplik a terroristát

Az áldozatokat még tegnap utolsó útjukra kísérték. Nagy felháborodást keltett, hogy a temetéseken egy kormánytag sem jelent meg. A miniszterelnök megígérte, hogy ezentúl kötelezővé teszi a kormányzati részvételt a merényletek áldozatainak temetésén.

Vizsgálat Netánjahu ellen

A héten kétszer jártak nyomozók Netánjáhu rezidenciáján.  A miniszterelnök a múltban már többször állt vizsgálat alatt, de ez az első eset, hogy valóban rendőrségi kihallgatásra került sor. Az első kihallgatásra egy hangfelvétel miatt került sor, amelyen egy gazdag üzletember drága szivarokat ajánl a miniszterelnöknek néhány szívesség fejében. Sajtóhírek szerint az egyik legnagyobb napilap, a Jediot Áchronot tulajdonosa próbálta rávenni Netánjáhut, hogy szüntesse meg az ingyenesen megjelenő Jiszráel Hájom napilapot. Mások szerint éppen a miniszterelnök volt az, aki szívességet kért: azt próbálta elérni, hogy az újság kedvezőbb képet fessen róla. A másik ügy tárgyáról egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adtak az illetékesek, de értesülések szerint az is különböző drága ajándékokkal lehet kapcsolatban.

A miniszterelnök ügyvédje, Jáákov Weinroth így nyilatkozott: „Minden intelligens ember tudja, hogy ha az embernek egy barátja szivarokat ajándékoz, abban semmi tilalmas nincs és nem is lehet – a bűncselekmény egy kis morzsája se.” A második üggyel kapcsolatban pedig így beszélt: „Nem pénzről van szó, nem is kölcsönről, és meg vagyok győződve arról, hogy amikor az illetékesek meghallják a miniszterelnök válaszait, ki fog derülni, hogy semmiféle bűncselekmény nem történt.”

Netánjáhu a Likud párt frakcióülésén a következőket mondta: „Halljuk és látjuk a tévécsatornák és az ellenzék ünnepi hangulatát. Annyit szeretnék nekik mondani, hogy várjanak még az ünnepléssel. Ne igyekezzenek. Megmondtam már és most újra megismétlem: nem lesz semmi, mert nincs semmi. Önök továbbra is ábrándokat kergetnek, mi pedig továbbra is vezetjük Izrael Államát.”

Bármi is lesz az eljárás vége, egy biztosan megállapítható: nem nagyon van még egy ország a térségben, ahol – a hatalmi ágak szétválasztása és a jogállami normák érvényesülése miatt – a hivatalban lévő miniszterelnök ellen eljárást lehet indítani néhány szivar elfogadásának vádjával.

Távol-keleti autók az élen

Az elmúlt héten nyilvánosságra hozták, hogy tavaly rekord mennyiségű új autót adtak el Izraelben, összesen 286 728 darabot, ami 15%-os növekedést jelent 2015-höz képest. A népszerűségi listát szoros versenyben a dél-koreai autók, a Hyundai (39 086 db) és a Kia (38 069 db) vezetik, majd sorban a Toyota (30 040 db), a Skoda (19 511 db) és a Mitsubishi (17 988 db) következik. Újdonság, hogy ebben az évben nem egy kisautó lett a legnépszerűbb modell, hanem egy városi terepjáró, a Kia Sportage, melyből 14 000 darabot értékesítettek. Testvérmodelljét a Hyundai Tucson-t 12 000-en választották. A luxusautók szegmense 25%-kal bővült tavaly, itt az Audit a Mercedes, és a BMW követi. A sportautók iránti kereslet is megugrott, a Porsche például 70%-os növekedést könyvelhetett el, de akadt kereslet az Aston Martin és a Maserati modelljeire is. Kilenc Ferrari is gazdára lelet, amely érdekes választás egy olyan országban, ahol 110 km/h a legnagyobb megengedett sebesség…

Kia Sportage – a legnépszerűbb típus Izraelben

Izrael nem finanszírozza tovább az ENSZ-t

Egy nappal azután, hogy az amerikai képviselőház elítélő nyilatkozatot szavazott meg az ENSZ Izrael-ellenes határozatával kapcsolatban, a zsidó állam felfüggesztette mintegy 6 millió dolláros támogatását az ENSZ felé.

Izrael évente 40 millió dollárral támogatja a szervezetet. A megvont összeg a palesztin ügyek kezeléséért felelős négy bizottság költségvetésének Izraelre eső részének felel meg. Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon szerint: ”Értelmetlen Izrael számára olyan testületeket támogatni, melyek az ENSZ-ben ellenünk dolgoznak. Szeretnénk szakítani ezzel a szokással, mivel a világszervezetet a végeláthatatlan, Izrael-ellenes támadások fórumaként használják.”

A támogatás megvonása csak egy azon intézkedések közül, melyeket az új amerikai kormány beiktatása után Izrael foganatosítani akar az ENSZ-szel szemben.

Danon, Izrael ENSZ-nagykövete