A Lubavicsi Rebbe 1983-ban kez­deményezte először, hogy a vi­lág minden táján tevékenyke­dő küldöttei egyszer egy évben a New York-i Chábád-központban gyűljenek össze. Ez lett a Chábád-Lubavics Küldöttek Nemzetközi Kon­ferenciája, vagy rö­videbb, hé­ber nevén a Kinusz Hásluchim. Napjainkra ez az esemény vált a világ legnagyobb rabbinikus kong­resszusává és egyben New York legnagyobb konferenciájává.

A koronavírus-járvány miatt idén ez a rendezvény is a virtuális térbe költözött. Több évtizedes szokás, hogy ezen a rendezvényen mutatják be a szolgálatukat megkezdő küldött házaspárokat. Idén sem volt ez másképp – ugyanis a járvány ellenére idén is több, mint 100 új küldött kezdte meg a munkáját.

Köztük van a Bassman házaspár is: Sophie és Tzemmy, akik a Maimonidész Gimnáziumból ki­indulva kezdték el szervezni a CTeen nevű nemzetközi ifjúsági szervezet magyarországi csoportját. A fiatal házaspár augusztusban érkezett Budapestre, és bár a járvány korlátozza a lehetőségeiket, kihozzák a maximumot a helyzetből, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetben nyújthassák a közösségi lét örömeit a középiskolásoknak.

„Elkezdtük szervezni a programjainkat, a legfontosabbak között van például a Torah café” – meséli Sophie Bassman. „Ezek hét­főnként vannak, minden héten másik osztálynak. Szerveztünk péntek esti vacsorákat, ezt úgy hívjuk TGIS Thank God it’s Shabbos, vagyis Hála Istennek, sábesz van. (Szójáték az angol Thank God it’s Friday – Hála Istennek, péntek van mintájára – a szerk.) Tartottunk hávdálá partikat is.”

Az eddig legnépszerűbb programjuk az őszi szünetben szer­ve­zett paintballozás volt: „Ez egy egésznapos program volt. Negy­venen jöttek el, nagyon jó volt, hogy ennyien összegyűltünk. Az egyik lány azt mondta, nem is tudta, hogy ennyi zsidó ti­zenéves van Magyarországon. Na­gyon jó érzés megismertetni őket egymással, segíteni, hogy új barátságok alakuljanak ki.”

A járványszabályok mellett nem könnyű egy formálódó közösséget egyben tartani, ám Bassmanék mindent megtesz­nek ezért. „Amióta a középiskolásoknak digitális oktatás van, mi is áttettük a programjainkat zoomba. Sütöttünk együtt bárcheszt, tartottunk születésnapos foglalkozást. Nagyon jó móka volt, élveztük mind.” És aki megbetegszik, az se marad egyedül: Sophie és Tzemmy ebédcsomaggal is meglepte a csapat karanténba került tagját.

A CTeen minden zsidó középiskolás fiatal előtt nyitva áll és mindig örömmel fogadják az új jelentkezőket. További információ: a CTeen Hungary Facebook- és Instagram-oldalán.