Bármilyen csontot pótolni tudnak, a test bármelyik részén.

A haifai Bonus BioGroup biotechnológiai vállalat előrehaladott kísérleteket folytat emberi csontok laboratóriumi körülmények közötti növesztésével.  “A kísérlet első fázisa négy évvel ezelőtt vette kezdetét, és 32 betegen alkalmaztuk sikerrel a technológiát” – mondta Dr. Sáj Meretzki, a cég alapító-igazgatója, aki Nimrod Rosen ortopéd professzorral és Efrájim Cur professzorral, a cég tudományos tanácsadójával együtt fejlesztette ki az úttörő technológiát. A vállalat jelenleg 40 munkatársat alkalmaz és több mint 20 millió dollárnyi befektetői pénzhez jutott hozzá.

Az eljárás során zsírsejteket szívnak le a páciens testéből, majd izolálják a károsodást szabályozó sejteket. Ezek után a sejteket egy úgynevezett bioreaktorban, az emberi testet modellező készülékben tenyésztik. Két hét elteltével a felépült csontot a páciens testébe fecskendezik, több ezernyi, apró csontrészecske formájában. Ezt követően a csont tovább növekedésre is képessé válik, ami kiemelkedő jelentőségű a még növésben lévő, gyermekkorú betegek kezelése során. Az új csont különleges szilárdságú: a beültetés után a csont hétszer olyan erőssé válhat, mint a különböző okok – baleset, rákos megbetegedés, csontritkulás, fertőzés – miatt beavatkozás szoruló páciensek eredeti csontjai. A jelenleg több műtétet és sok éves kezelést igénylő farkastorkot már csecsemőkorban helyrehozhatják a módszer segítségével.

Növekedő csontok

Az új technológia továbbá rendkívül költséghatékony is. Amennyiben elterjed kórházi használata, a jelenlegi csontpótló beavatkozásoknál jelentősen alacsonyabb ár érhető el.

Napjainkban veszi kezdetét a kísérletsorozat második fázisa, melynek során 60 koponya- és csontproblémával küzdő beteg részesül az új kezelésben. Dr. Merecki szerint a kísérletek lezárulása után jó eséllyel megkapják az amerikai egészségügyi hivatal engedélyét, és három-négy éven belül a piacra léphetnek.

A haifai kutatók nem állnak meg a csontnövesztésnél: terveik szerint a jövőben porc- és zsírszövetet fognak növeszteni a laboratóriumban. A végső cél az, hogy egyfajta testrész-raktárat hozzanak létre, melynek segítségével az új térdre, csípőre, vállra vagy könyökre szoruló betegek azonnal megkapják a szükséges “cserealkatrészt”.

A zsírsejtek növesztése a plasztikai sebészet szolgálatába is állítható. Az eddig szokásos szilikon beültetése helyett a páciens saját zsírszövetével növelhetik meg a kívánt testrészt.

Rosen professzor már három műtét végzett el az új technológiával, és optimistán tekint a jövőbe. Legutóbb egy arab faluban élő, 28 éves férfit kezelt, akinek egy autóbaleset során megsemmisült az egyik karcsontja. A professzor várólistáján jelenleg 14 név szerepel. “Bármilyen csontot pótolni tudok, a test bármelyik részén. Reményeim szerint a közeljövőben a harmadik világban, humanitárius alapon is elvégezhetünk beavatkozásokat” – jelentette ki az orvos.

zsido.com

Forrás: TOI