„Gyerekek betegednek meg. Nincs időnk arra, hogy kutatási adatokat gyűjtsünk, és megnézzük, hogy mik a sugárzás hosszú távú hatásai. Mindent meg kell tennünk, hogy megmentsük őket” – a lubavicsi Rebbének ez az irányelve indította el azt a kémfilmbe illő akciót, melynek eredményeként 3000 zsidó gyereket mentettek ki az atomsugárzásnak kitett csernobili régióból.

Erről is olvashatnak az Egység magazin 120. számában, több más, a csernobili zsidó múlttal kapcsolatos történet között. Olyan világot mutatunk be, melybe a világszerte nagy sikert aratott Csernobil sorozat nem ad betekintést!

Oberlander Báruch rabbi fővárosi mikvékkel foglalkozó sorozatának legújabb részében kicsit visszalépünk az időben néhány sosem publikált történelmi dokumentum kedvéért és megtudjuk, hogy működött a Kazinczy utcai rituális fürdő a Rákosi korszak idején.

Az Éceszgéber rovatban a világháló konzervatív hangokat cenzúrázó jelenségéről olvashatunk – ami érdekesen összecseng az újság többi részében megidézett korok elhallgatásra és elhallgattatásra épülő rendszereivel…

Kile rovatunkban a külföldi tanulás lehetőségeinek jártunk utána és a nyári szünidőt kihasználva három Izraelben tanuló magyar diákot kerestünk fel. Az interjúkból egy dolog egyértelműen kiderült: legyen szó gimnáziumról vagy főiskoláról, ezek a fiatalok teljes mértékben elégedettek a döntésükkel.