Felújították Alexandriában a XIV. századból származó Elijahu Hanavi Zsinagógát, ennek megünneplésére 180 Egyiptomból származó zsidó utazott a városba, hogy ott töltsék a sábátot.

Az Elijahu Hanavi a Közel-Kelet egyik legnagyobb zsinagógája, az egyike annak a két megmaradt zsinagógának, amelyek Alexandriában álltak. Az egyiptomi városban egykor 40 ezer zsidó élt, manapság 20-an vannak, többségük idős ember – olvasható a jpost.com cikkében.

Izrael megalapítása óta folyamatosan fogyott a város zsidó közössége, a zsinagóga állapota is romlott. A tető egy része beszakadt, ami tovább gyorsította a pusztulást, 2012-ben teljesen bezárták az épületet. A felújítás egyiptomi forrásból indult 2017-ben, több millió eurónyi összeget költöttek rá. Az illetékes miniszter közölte: országa érdekelt az összes műemlék megőrzésében, vallástól függetlenül.

Az Elijahu Hanavi 1354-ben épült, 1798-ban tűzvész pusztította el, amikor Napóleon seregei megszállták a várost. 1850-ben újjáépítették, ekkor élt a legtöbb zsidó Egyiptomban.

zsido.com

Kép: jpost.com