Hurwitz Dvora Lea 15 éve költözött Magyarországra férjével, Hurwitz Sholom rabbival. Dvora Lea rebbecen Londonban született, ott szerzett tanári diplomát. 2013 óta vezeti az EMIH gyerekprogramjait koordináló AlefKids-et. A művészetterapeutaként is dolgozó rebbecent a kamaszokkal való kapcsolatáról kérdeztük. Steiner Zsófia írása

Az AlefKids kezdetben kisgyerekek vasárnapi iskolája volt. Hogy viszonyulnak a kamaszokhoz?

Mi úgy gondoljuk, hogy az AlefKidsbe minden életkor belepasszol, nullától százhúsz éves korig. Először jönnek a gyerekek, ahogy nőnek madrichok [ifjúsági vezetők] lesznek, felnőnek, hozzák a saját gyerekeiket, majd unokáikat. Ez egy körforgás, egy láncolat. A gyerekekkel a közösséget építjük, ugyanakkor nekik építjük a közösséget. Azt, amit kapnak, vissza is fogják tudni adni. Amikor a kamaszokra, a mádrichokra koncentrálunk, akkor a következő generációt építjük.

 

Miért olyan fontos ez a visszaadás?

A Rebbe azt mondta, és ez az egész Chábád filozófiája: ha tudsz valamit, mondjuk, ha ismered az álefet, a héber ábécé első betűjét, akkor tanítsd meg azt, add tovább. A tanulás lényege az, hogy használjuk és továbbadjuk a tudást. Ahogy az orvos sem azért tanul, hogy tudjon valamit, hanem azért, hogy gyógyítson.

A mádrichjaink ebben a közösségben nőttek fel, már sok mindent kaptak innen. Itt alapozták meg a tudásukat a zsidóságról, gyökereikről, az identitásukról. Mindenki ad valamit, mindenki hozzájárul a közösséghez, építi azt és ezáltal a többieken keresztül visszaadja azt, amit ő kapott.

cikk1

Hogy kapcsolódnak ebbe a rendszerbe a nyári táborok?

A tábor a legjobb példa erre. Az nem csak az ott táborozó gyerekekről szól, hanem a mádrichokról is. A táborokban igazán kinyílnak, valósággal ragyognak, visszasugározzák a szeretetet, a figyelmet, a törődést, amit kaptak az AlefKidsben.

 

Miben más egy ilyen tábor, mint bármelyik nyaralás? Itt is van úszás, játék, kirándulás…

Igen, ezek mind megvannak, de nem ez a lényeg. Az AlefKids tábor egy wellness a léleknek. Minden egyes perc ébren és alva is a zsidóság megéléséről és szeretetéről szól. Szinte észre sem veszik a gyerekek, hogy minden  tábori téma  e körül forog. Az egész nap tele van mindenféle szórakozással, és mi ezeken keresztül oktatunk. Elmegyünk például kirándulni, és az erdőben énekeljük a tábori dalokat, amelyeket magyarul írunk, hogy mindenki értse és jelentsen számára valamit.

cikk2Vannak teljesen külön foglalkozások is a kamaszok számára. Létezik külön tábor is nekik?

Igen, vannak teljesen saját programjaik, a táboruk is más, mint a kicsiké. A kamaszokban rengeteg kérdés munkál, és a táborban lehetőséget teremtünk arra, hogy feltegyék a kérdéseiket. Ülünk a tábortűz körül vagy fárbrengent tartunk, és nincsenek tabuk. A zsidóságban nem félünk a kérdésektől, a dolgok megkérdőjelezését, a kíváncsiságot pozitívumnak tartjuk. Kamaszkorban az egyik legnagyobb értéke a társadalmi kapcsolatoknak, a szocializációnak és a kortárs közösségnek van. Az a célunk, hogy segítséget nyújtsunk a tinédzsereknek tartós és mély kapcsolatok kialakítására a közösségen belül.

 

Hogyan segít ez a kamaszoknak átlendülni a problémáikon?

A kamaszkor nagyon különleges időszak. A tinédzser elveszti  addigi stabilitását, újraértelmezi, hogy ő kicsoda, mindent megkérdőjelez, még önmaga értékét is. Ilyenkor van a legnagyobb szerepe a közösségnek. Nagyon fontos ez a megtartó erő. Egy jó közösség olyan, mint egy stabil emelvény, ha elesel, megtart. Ezt gyerekkorban építjük és éppen a kamaszkorban a legfontosabb, hogy minél erősebb, stabilabb legyen a védelem, nem olyan, mint egy ugrálóvár, ami inog alattad.

Terapeutaként azt gondolom, hogy a fiatalok azért vál­nak függővé, – legyen az drog vagy bármi más – mert ebben az átmeneti állapotban üresnek érzik ma­gu­kat. Nekünk, akik kamaszokkal foglalkozunk, se­gí­te­nünk kell, hogy ezt az ürességet a lelkükben tartalom­mal tölthessék fel a fiatalok. Aki ad, aki hozzátesz valamit a környezete életéhez, annak vannak céljai, az teljesíti azt, amire egyedi és megismételhetetlen lélekként csak ő képes.

 cikk3

Hogyan segít rajtunk, ha másokon segítünk?

Sajnos ezt nem tanítják meg a tizenéveseknek. Nem tudják, hogy fontossá válnak, ha képesek lesznek továbbadni valamit másoknak. Mindennél többet jelent, hogy szeretettnek érezzék magukat, hogy tudják, mennyire fontosak. Amikor egy kisgyerek a csoportjukból odarohan hozzájuk, megöleli őket, örül nekik, akkor érzik, hogy számít, amit csinálnak. Ez olyan magabiztosságot ad nekik, amit semmi más nem tud.

A szeretet, az emberi kapcsolatok, az az érzés, hogy fontosak vagyunk – ez alapszükséglet, és a közösség ezt képes kielégíteni. Erre épül az AlefKids rendszere. Az ember egyik legnagyobb félelme, hogy nem fontos, nem számít senkinek. Szülőként és nevelőként is azt tapasztalom, hogy a legjobb, amit a gyerekeink lelki egészségéért tehetünk, ha hagyjuk őket segítővé válni.

 

Az EMIH ÁLTAL
SZERVEZETT TÁBOROK

 

Nyári AlefKids tábor

        Időtartam:           Helyszín:             Korosztály

           7 nap                  Mád                  7-12 év

 

Nyári kamasztábor:

        Időtartam:           Helyszín:             Korosztály

           5 nap                  Mád                 13-16 év

 

Nyári Átid tábor

        Időtartam:           Helyszín:             Korosztály

           5 nap                  Mád                 16-21 év

 

Nyári családi tábor

        Időtartam:           Helyszín:             Korosztály

           7 nap         Badacsonytomaj     egész család

 

tavaszi BMC tábor

        Időtartam:           Helyszín:             Korosztály

          10 nap                 Izrael                 11-14 év

 

Téli családi tábor

        Időtartam:           Helyszín:             Korosztály

  7 nap    Murau, Ausztria egész család

 

A cikk az Egység magazin 86. számában jelent meg. Az Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban (1052 Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074. Dohány utca 36.). Ha érdekesnek találta írásunkat, és szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintsonhttp://fizetes.zsido.com/ujsag.php oldalra.