Egy új dokumentumfilm szerint a világhírű divattervezőnő azt remélte a zsidótörvényektől, hogy az Amerikába menekült zsidó partnereitől visszaszerezheti a korábban nekik eladott Chanel No. 5 parfümjét.

Új dokumentumfilm dolgozza fel Coco Chanel és a zsidó partnerei közötti kapcsolat történetét – közölte a Jerusalem Post. A francia divattervezőről szóló filmet ezen a héten a jeruzsálemi zsidó filmfesztiválon mutatják be elsőként, ahol a „The No. 5 War” című mű rendezője, Stéphane Benhamou is személyesen megjelenik majd.

A legendás parfüm nevét viselő film Coco Chanel életének olyan állomásaira világít rá, melyet sokáig igyekeztek a nyilvánosság elől homályban tartani. A négy órás dokumentumfilm bemutatja, hogy a divatvilág imádott ikonja miként működött együtt a náci megszállókkal annak érdekében, hogy zsidó üzleti partnereitől, Pierre és Paul Wertheimertől minél hamarabb megszabaduljon.

Chanel múltjának sötét fejezetéről korábban is készültek filmek és könyvek. 2014-ben a L’Ombre d’un Doute című francia film mutatta be egy náci tiszt, Hans Gunther von Dincklage báró történetét, aki állítólag viszonyt folytatott a Chanel ház alapítójával. Franck Ferrand történész szerint Chanel egyenesen a náciknak kémkedett, és saját fedőnévvel bírt a Harmadik Birodalom titkosszolgálatánál.

zsido.com

Kép forrása: thefamouspeople.com