Taipeiben már hét éve működik Chábád képviselet. A feladatokat Shlomi Tabib rabbi és felesége, Racheli látja el, miközben öt gyermeket nevelnek. Tabib rabbi korábban Hong-Kongban szolgált, majd a tajvani zsidó hitközség hívására 2011-ben Tajvanra költözött.

„Azért jöttünk ide, hogy felvirágoztassunk egy sivatagot. A szigetországban összesen 800 zsidó él, mi 250-nel vagyunk kapcsolatban. Ők a Chábád-házat keresik fel ünnepekkor és rendezvények alkalmával. Az itt élő zsidók jobbára amerikai, kanadai és brit üzletemberek, diákok, egyetemi előadók, illetve izraeli diplomaták. Az a feladatunk, hogy mindegyikük igényeit kielégítsük”- mondta a rabbi.

A hong-kongi és a taipei évek alatt a Tabib család minden tagja megtanult kínaiul és jó kapcsolatot alakítottak ki a helyiekkel. „Az itteni emberek nagyon kedvesek, és rajonganak Izraelért. Az antiszemitizmust még hírből sem ismerik.”

A tajvani zsidók általában eltávolodtak őseik hagyományaitól és igen sok zsidó férfi helyi nőt vett feleségül. „Nem akarok egész családokat elidegeníteni a halachikus problémák miatt. A vallásilag zsidónak számító családtagra koncentrálunk, de nem zárjuk ki a többieket sem” – mondta a rabbi.

A házaspárnak a gyerekek oktatása okozza a legnagyobb gondot, de kreatív módszerekkel felülkerekednek a nehézségeken.  „Azért vagyunk itt, mert a Rebbe azt kérte, hogy tartsuk fent a helyi zsidó közösséget. Kínaiul és héberül is tanulunk. Az Izraelben élő család nagyon hiányzik, de fontos feladatunk van itt. Szeretek Tánját tanulni, felkészülni a hetiszakaszból, és fogadni a szombatra érkező vendégeket” – mondta az egyik gyerek.

A Chábád kirendeltség az egyetlen hely Tajvanon, ahol kóser élelmiszert lehet beszerezni. „Évente egyszer rendelünk egy konténernyi kóser élelmiszert Izraelből. Négy év erőfeszítései után végre engedélyt kaptunk, hogy kóser baromfi hozzunk be az országba az amerikai Costco üzlethálózat segítségével. Kenyeret pedig otthon sütünk, egy speciális kemencében”- magyarázta a rabbi. A Tajvanra érkező zsidó turisták is a Chábád-házból juthatnak kóser ételekhez. A rabbi megállapodást kötötte az egyik nagy szállodával, és megrendelésre előre csomagolt kóser ételeket szállítanak az ez iránt érdeklődőknek.

A Chábád központ feletti emeleten zsinagógát rendeztek be, ahol szombatonként gyűlnek össze imára és az ünnepi étkezésekre. Hetente egyszer Tabib rabbi előadást tart az aktuális hetiszakaszról, felesége pedig havonta női összejöveteleket rendez. „Ezek a találkozók adnak nekem erőt az egész hónapra” – mondta a rebecen.

A házaspár következő célja, hogy rituális fürdőt, mikvét építsenek Taipeiben. Jelenleg rendkívül nehéz megtartani a családi tisztaság törvényeit, mert a legközelebbi mikve Hong-Kongban van, ahová repülővel lehet csak eljutni.

„Hogy nehéz-e zsidónak lenni Tajvanon? Zsidónak lenni alapvetően egyáltalán nem nehéz, de itt azért kell tenni némi erőfeszítést. Addig maradunk itt, ameddig a messiás el nem érkezik. Ki tudja, talán épp ma jön…” – mondta Tabib rabbi.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás